Willen we Vans Warped Tour nog in Europa?

Vans Warped Tour 300x200Gisteren is de complete line-up voor de Amerikaanse Vans Warped Tour bekend gemaakt. Ik zou graag willen vertellen wat het festival precies is, maar het is zo’n begrip in de scene dat dit niet nodig lijkt. Veel Europese sites hebben ook over deze line-up gepost en binnenkort zal het wachten op een aankondiging over de Europese versie van deze tour weer beginnen. Is het echter nog wel nuttig om hierop te hopen?

Mijn eerste instinct zegt natuurlijk volmondig ja. Vans Warped Tour is een iconisch festival, zelfs de term Warped zegt al genoeg. Je krijgt beelden van een dag met al je favoriete bands, een gevoel van samenhorigheid, zelfs de mogelijkheid om bandleden te ontmoeten. Waar je normaal gesproken je favoriete muziek met maar een aantal anderen kan delen, ben je hier geen outsider. Het is simpelweg het hoogtepunt van het jaar.

Allemaal leuk en aardig, maar als je niet in Amerika woont, dan heb je gewoon pech. Vans Warped Tour is alleen in 2013 in Nederland geweest en terwijl het leuk was, miste ik er toch iets. Misschien was het de line-up, die niet half zo groot was als die in Amerika. Misschien was het het publiek, dat niet zo verwelkomend leek als bij de Amerikaanse versie. Mogelijk was het gewoon de tijd en plaats: het is al een stuk leuker als het festival buiten plaatsvindt, in hartje zomer, in plaats van binnen en in de winter.

Elk jaar daarna is het De Vraag van de zomer geweest: komt de Vans Warped Tour terug? Elk jaar zijn we weer teleurgesteld. In 2014 kwam hij niet omdat er geen goede line-up gevonden kon worden en in 2015 kwam het festival alleen naar Engeland. Dit jaar zal het waarschijnlijk niet anders zijn. Er is nog geen enkele hint dat de tour naar Europa komt en ik ben er eerlijk gezegd klaar mee. Het hoeft voor mij niet meer. We hebben genoeg andere festivals die hetzelfde doen, waarom moeten wij per se het Amerikaanse icoon hebben?

Want dat is het in feite: omdat de scene zich vooral in Amerika af lijkt te spelen en omdat Vans Warped Tour het hoogtepunt van het jaar is in de scene, willen wij hier ook een graantje van meepikken. Dit terwijl we toch genoeg eigen festivals hebben die wel elk jaar doorgaan en in de buurt zijn. Ik noem een Jera On Air, voor de punk liefhebbers. Impericon, voor de metalheads. Lowlands, Pukkelpop, Pinkpop en veel meer voor een gevarieerd aanbod.

‘Maar Irene, dat is nog steeds niet precies Vans Warped Tour!’ Nee, inderdaad. Daarvoor moeten we eventjes wat water oversteken, want Engeland heeft wel een perfect, rondreizend festival dat past: Slam Dunk Festival. De line-up is gigantisch, al helemaal omdat het festival maar één dag per plaats heeft. Het festival reist naar drie plaatsen in Engeland, heeft een 18+ afterparty voor de wat oudere fans (iets wat Warped mist) en ook hier kun je gewoon je bands ontmoeten.

Engeland is een stuk dichterbij dan Amerika en in 2016 zullen mensen naar Slam Dunk reizen vanuit minstens tien verschillende landen. Tien! Dat is gestoord veel voor een één-daags festival! Als mensen er zo ver voor willen reizen, dan is er maar één logisch vervolg van dit festival dat ik kan zien: Slam Dunk gaat internationaal en wordt de Europese Vans Warped Tour. Het heeft alles behalve de enorme geschiedenis van de Vans Warped Tour, maar die geschiedenis kan altijd worden gemaakt.

Ik stel dus voor dat we vanaf dit jaar allemaal Vans Warped Tour opgeven. Het maakt niet uit of het festival komt of niet en oprichter Kevin Lyman wordt toch alleen maar chagrijnig als we ernaar vragen. Laten we ons bezighouden met De Vraag die ons wel aangaat en waar we wel met zijn allen voor kunnen zorgen: Gaan we dit jaar naar Slam Dunk, of komt Slam Dunk vanaf volgend jaar naar ons toe?

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten