Een Jaar Later: twenty one pilots – Blurryface

twenty one pilots 300x200Een Jaar Later is een column waarin albums een jaar na releasedatum opnieuw onder de loep worden gelegd. Is het inderdaad het beste materiaal ooit geweest, zoals elke band altijd claimt? Heeft het de band meer bekendheid en fans gegeven? Is het experiment goed gelopen? Na een jaar zijn al deze vragen duidelijk en proberen wij ze te beantwoorden.

Saaie feiten eerst, zodat je later niet te verveelt raakt. Blurryface is het vierde album van twenty one pilots en is op 17 mei 2015 uitgebracht. Het schijfje zou eigenlijk op 19 mei komen, maar deze mannen doen wat ze zelf willen. Blurryface heeft het tot nummer 1 in de Billboard Charts geschopt, al bleef Nederland een klein beetje achter met plek 32 in de albumlijst.

Het album Blurryface heeft een concept erachter. Als je interesse hebt, ga ik dieper in op dit concept in deze link, maar een kleine samenvatting geven is op zich net zo makkelijk. Het personage Blurryface is gecreëerd door frontman Tyler Joseph om zijn angsten en depressie te personificeren. Tijdens liveshows en video’s had Tyler zijn nek en handen zwart geschilderd, om te symboliseren dat zijn onzekerheid kwam door wat hij met zijn handen en keel creëerde.

Genoeg droge feiten, laten we het hebben over het gedeelte waar ik het twenty one pilots Blurryfacemeeste naar uitkijk: hoe heeft het schijfje het gedaan? De mondreclame die twenty one pilots zo groot heeft gemaakt is gestaag doorgegaan na dit album. Uiteindelijk gebeurde het onvermijdbare. We moesten leren hoe we de mannen met de mainstream delen. Dit is ongetwijfeld het meest succesvolle alternatieve album van 2015, aangezien in 2016 de mainstream de band ontdekte.

De band begon in de zomer van 2015 aan een wereldtour, om die in het begin van 2016 te eindigen. Voorzichtig begonnen de eerste radiozenders Stressed Out te spelen en de eerste awardshows de band uit te nodigen. Shows raakten steeds sneller uitverkocht. Inmiddels heeft twenty one pilots de Heineken Music Hall binnen een uur uit weten te verkopen, is Stressed Out niet meer te ontwijken op de radio en lijkt Ride de volgende hit te worden. Je kunt dus wel stellen dat het goed gaat met de band, een jaar later.

Het is moeilijk om te overschatten hoe bekend de band is geworden. Op een gegeven moment behoorde de band zelfs tot de top vijf artiesten in de wereld. Hoe dit precies werd berekend weet ik niet, maar laten we er even vanuit gaan dat dit een nuttig lijstje is. Dit betekent dus dat er meer fans komen, waardoor er vaak een tweescheiding lijkt te ontstaan tussen de oude fans en de nieuwe fans. Tot nu toe heb ik er nog niet verschrikkelijk veel van gezien bij twenty one pilots (het helpt dat de band totaal niet lijkt te zijn veranderd), maar laten we er even attent op blijven dat we lief zijn tegen de nieuwere fans.

Voor mij? Blurryface is nog steeds één van mijn favoriete albums. Ik draai hem nog steeds vaak, de teksten worden nog steeds geanalyseerd en nu dat ik alle ins en outs van het schijfje ken, vind ik hem eigenlijk nog beter dan eerst. De nummers klinken geweldig live, helemaal nu het materiaal bekender is bij de band en fans. Het lijkt erop dat de band voorzichtig bezig is aan nieuw materiaal, maar voor nu kunnen we nog even genieten van het fenomeen dat Blurryface heet. Vergeet niet: they are twenty one pilots and so are you!

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten