Wanneer fans te ver gaan

Halsey 300x200De technologie van tegenwoordig heeft heel veel pluspunten, dat hoef ik je hopelijk niet meer te vertellen. Okay, ik ga het toch een beetje doen. Je kunt zoveel meer nieuwe muziek ontdekken via bijvoorbeeld YouTube en Spotify. Dankzij social media sta je dichter bij je favoriete artiesten dan ooit, behalve natuurlijk als je front row bij een concert staat. Het kan natuurlijk niet anders dan dat dit een keerzijde heeft en door middel van drie voorbeelden zal ik laten zien waarom we hier toch mee op moeten passen.

 

Geen foto’s meer

Justin Bieber is misschien het verste weg van alternatief wat je kunt komen, maar hij heeft een tijdje geleden wel een berichtje online geplaatst waar ik het over wil hebben. Bieber heeft namelijk besloten dat hij geen foto’s meer met fans zal nemen, omdat het altijd en overal gebeurd. Ja, ik weet het, iedereen wil graag dat hij verwend is en onredelijk doet, maar ik vind toch niet dat hij dat is met deze eis. Iedereen heeft tegenwoordig een camera op zak – iets dat hij ook al aanhaalt – en daardoor ben je als artiest nooit meer veilig, al helemaal niet als je zo groot bent. Er zijn nog steeds genoeg bands die wel tijd maken voor foto’s (neem bijvoorbeeld Set It Off), maar je zult waarschijnlijk met elk voorbeeld merken dat die niet half zo groot zijn als meneer Bieber. Zodra die bands/artiesten niet meer normaal over straat kunnen lopen, zal hun mening hierover ook veranderen. Ieder mens heeft recht op privacy, zelfs als het lijkt van niet.

Twitter opgeheven

Een paar maanden geleden kregen Halsey fans een schok toen ze Twitter openden. De zangeres had namelijk haar Twitter opgeheven. De reden hierachter was dat er enorm veel mensen waren die continu overal negatief op reageerden en soms zelfs hatelijk of bedreigend werden. Dat dit niet okay is hoef ik hopelijk niet uit te leggen, maar dat het gebeurt, weten we allemaal. Halsey heeft het ook gehoord toen ze op een gegeven moment weigerde om een foto te nemen omdat ze het druk had. Aangezien ze via social media zo groot is geworden en ze overkomt als een girl next door – gewoon een kennis, waar je bij verjaardagen even vrolijk mee bijpraat – krijgen mensen het idee dat ze ook echt zo’n goede kennis is en daarom ook iets verschuldigd is. Dit legt veel druk op de artiest en op een gegeven moment verwijderen ze dan hun Twitter. (Gelukkig is Halsey inmiddels weer op Twitter te vinden!)

Thuis opgewacht

Dit voorbeeld is al een beetje ouder, maar sommigen zullen het vast nog wel kennen. All Time Low frontman Alex Gaskarth was ooit klaar met touren (voor twee dagen of zo, de band kennende) en was op weg naar huis. Twee meiden hadden dit meegekregen, aangezien hij dit op Twitter had gezet. De vrouwen hebben Alex’s adres weten te vinden, via de Twitter van zijn vriendin uitgezocht hoe laat hij zou landen en zijn hem daarna thuis gaan opwachten. Nadat Alex thuis was gekomen met zijn vriendin (tegenwoordig zijn vrouw) en ze samen op de bank lagen, wilden de meiden nog even een foto.

Deze actie werd toen heel erg afgekeurd door de community en zou dat nu nog steeds worden, maar dezelfde familiarity met de artiesten voelen wij nu nog heviger. Dat is waarom Bieber continu lastig wordt gevallen voor foto’s en waarom Halsey zoveel kritiek krijgt als ze een keertje niet de girl next door is. Ooit zullen we wel aan de nieuwe technologie en wat die allemaal inhoudt wennen, maar die dag is nog niet vandaag.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten