Het nieuwe Green Day album: wat is er bekend?

Green Day 300x200Het hoge woord is eruit en het eerste nummer is uitgekomen: jawel, deze andersomliner gaat natuurlijk over het nieuwe Green Day album. We hebben inmiddels de naam (Revolution Road), releasedatum (7 oktober), tracklist (die ga ik niet hier tussen haakjes zetten, ik ben niet gek, je kunt hem hier checken) en het eerste nummer (Bang Bang). Er is inmiddels ook een interview met Rolling Stone geweest over het nieuwe schijfje. Je kunt hem hier natuurlijk zelf lezen, maar hieronder kun je een samenvatting vinden.

Om het maar even goed af te trappen: ik weet dat NME en Loudwire ook over Green Day hebben gepost, maar alle informatie die zij hebben komt uit het Rolling Stone interview. Die hoef je dus geen clicks te geven, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Het duidelijkste in het Rolling Stone interview is het idee achter single Bang Bang. In tegenstelling tot het Bang Bang nummer van onder andere Nicki Minaj, die steeds in mijn hoofd schiet als ik de titel lees, heeft de Green Day single wel inhoud. Het nummer is geschreven vanuit het perspectief van een moordenaar die bezig is met een massamoord en gaat over de massamoord cultuur en de sociale media die erbij betrokken is. Frontman Billie Joe Armstrong was iets te diep in de gedachten van zo iemand gedoken en werd er een beetje bang van.

Er wordt wel naar andere nummers gevraagd, maar daar komt niet zoveel duidelijks uit. Ordinary World is een soort van toetje, iets simpels om mee af te sluiten. Too Dumb to Die gaat over de arbeidersklasse jeugd van Armstrong en het gevoel dat er niets ooit echt veranderd. Still Breathing klinkt persoonlijk, maar zou het niet moeten zijn volgens Armstrong. Het idee achter Revolution Radio kwam van een protest, waardoor Armstrong in de file kwam te staan en toen maar gewoon mee ging protesteren. Het is nog afwachten of dit de nieuwe American Idiot zal worden, maar de tijd zou er rijp voor zijn.

Vergis je vooral niet: het album was af voor de Amerikaanse verkiezingen de clusterfuck werden die we nu kennen, dus iedereen die zegt dat dit album een directe kritiek daarop zal worden, heeft het mis. Voel je vrij ze te corrigeren en met deze harde feiten om de oren te slaan. Het was niet gepland om de metaforische nummers zo dicht bij de werkelijkheid te laten komen, volgens Armstrong, net zoals het niet gepland was dat de band zo lang stil zou zijn. Er zijn hier goede redenen voor, die vooral bestaan uit ziektes, dus je kunt het ze niet kwalijk nemen.

Het nieuwe album zal nog twee maanden op zich laten wachten, maar de tourdata die altijd bij een nieuwe release horen zullen snel aangekondigd worden. Het is niet bekend of dit alleen over Amerikaanse data zullen zijn of meteen een wereldtour. Dat zullen we snel genoeg zien. Voor nu kunnen we in ieder geval de hype over Green Day weer opstarten en hopen op nieuwe nummers om Amerika mee te bekritiseren. “Don’t wanna be an American idiot” is een geweldige zin, maar begint een beetje oud te worden.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten