VERSLAG: Een intieme middag met Mute

muteOp 5 november stond Mute in de Winston om zijn strakke punk rock te spelen. Eerder die dag was de band ook al in Amsterdam te vinden: er stond een intieme, korte set gepland waarbij niet alleen een video opgenomen zou worden, maar ook vier nummers gespeeld zouden worden voor de aanwezigen.

Bij binnenkomst wordt al duidelijk dat dit inderdaad een hele intieme set gaat worden. Er zijn slechts zo’n dertig mensen aanwezig, maar iedereen is er om te genieten. Na een warm onthaal kunnen we even onderling praten terwijl de band zich opwarmt in een ander zaaltje. Drinken en goede achtergrondmuziek is allemaal geregeld, waardoor je je bijna thuis waant.

Na een tijdje gepraat te hebben mogen we naarbinnen bij de studio. Het voelt heel huiselijk aan, iets wat de band zelf ook vindt. De intieme setting wordt zo nog intiemer tussen de geluidspanelen en kabels en het voelt als een speciaal moment. Dit gevoel wordt nog sterker wanneer de band begint te spelen. Er straalt energie vanaf, ondanks dat er weinig ruimte is voor beweging omdat de ruimte zo klein was. Het geluid is ook het beste dat ik in lange tijd heb kunnen horen – het zal wel iets te maken hebben gehad met dat dit een studio is en geen concertzaal, maar wat is het fijn om zulk kwalitatief goed geluid te horen bij een band waarbij je graag elke afzonderlijke noot wil horen.

Er zitten veel leuke, apartere stukjes in de muziek, die in de eerste instantie naadloos in de nummers passen, maar waar toch je aandacht naartoe wordt getrokken. Het enige jammere is dat de set maar vier nummers had! De sfeer was ook heel fijn: lekker casual, de band praatte wat tussendoor en maakte een paar grapjes. Kortom: het was een hele geslaagde set.

Dit event was opgezet naar aanleiding van het nieuwe album van MuteRemember Death geheten, welke op 14 oktober is uitgekomen. Wij mochten voor de set nog even met lead vocalist en drummer Étienne Dionne praten over dit schijfje. Dionne vertelde dat de band meer werk in Remember Death had gestoken dan in de vorige albums, want de leden wilden deze helemaal goed krijgen. Zo zijn bijvoorbeeld de drums op een andere, meer organische manier opgenomen.

Het belangrijkste voor dit schijfje was dat het album als een geheel gezien moet kunnen worden. De band werkt al 18 jaar aan zijn sound en weet inmiddels hoe deze in elkaar zit, dus nu kan er gefocuset worden op hoe de nummers in elkaar overlopen en bij elkaar passen op het album. Dit betekende ook dat er een aantal tracks niet op het schijfje pasten, vertelde Dionne, niet omdat deze niet goed genoeg waren, maar omdat ze niet bij het geheel pasten. Dit betekende daarentegen niet dat er nog een deluxe schijfje achteraan zou komen.

Er zijn wel twee verschillende bonustracks, eentje voor Europa en voor Japan. Bij de Europese zit er nog een verhaal achter. Dionne was een tijdje in Thailand en tijdens die tijd waren er rellen uitgebroken. Hij zat hier dus bovenop en hieruit is toen het nummer gekomen. Verder heeft de huidige stand van de wereld geen grotere invloed gehad dan normaal op het schijfje. Dionne houdt zijn antwoord simpel: de wereld heeft altijd een invloed, maar dat varieert van persoonlijke ervaringen tot recente gebeurtenissen.

Mocht je de kans krijgen Mute te zien spelen, dan kan ik het zeer aanraden: ik vond het echt heel jammer dat ik de volledige show van die avond niet bij kon wonen. Check zijn nieuwe album, Remembering Death, als je iets nieuws in je playlist wil! Wij willen Bird Attack Records en Mute bedanken voor het organiseren van deze intieme set, het was een geweldige traktatie.

De korte liveset is trouwens ook gefilmd, dus als je een kleine introductie wilt voor de genialiteit van Mute, dan kun je hieronder alvast vier nummers luisteren. Mocht dit materiaal naar meer smaken, dan is het album Remember Death hier gratis in zijn geheel te beluisteren en natuurlijk te koop

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten