EP REVIEW: Virus of Ideals – For All My Earthly Days

Zo nu en dan kom je via ongebruikelijke kanalen nieuwe bands tegen die misschien net een of twee nummers hebben gereleased. Zo ben ik ongeveer twee weken geleden dankzij een berichtje van een Facebook vriend de symphonic death metal band Virus of Ideals tegengekomen. De band heeft vóór deze EP een single gereleased, maar liet hierin al merken een unieke sound te hebben die mij wel aansprak. 8 december kwam Virus of Ideals met hun EP For All my Earthly Days. De EP bevat vier nummers en duurt grofweg 22 minuten.

De EP opent met het pianospel om de titeltrack …For All My Earthly Days in te luiden, om na deze prachtige intro met zangeres Jessica Rose’s zang met stevig gitaarwerk erachter verder te gaan. Kort hierna laat de band horen waar het het label “death” vandaan wil halen: zanger en keyboardist Sean “Orc” Adams’  lage growls contrasteren heerlijk met de redelijk hoge stem van Jessica. De sound van het nummer is zeer apart, met genoeg ruimte voor het keyboardwerk tussen de gitaren, drums en vocalen. Het volgende nummer op de EP heet Save Your Tears en heeft duidelijk een verhaal erin zitten, iets wat aan de sound van het nummer ook al te horen is door middel van de prachtige tempo en gevoels-wisselingen. Het derde, laatste nieuwe nummer op de EP heet Into the Flames en start na een korte intro met Sean’s growls die opnieuw een verhaal beginnen te vertellen, iets wat ik zeker in een band kan waarderen. De afwisseling tussen de zware stukken en rustige stukken met Jessica’s zang is echt prima geregeld in dit nummer en is van een niveau wat sommige bands die al een paar jaar bestaan nog niet weten te halen. Afsluiter van de EP is het eerder gereleasete Bitter Parody. Het nummer heeft op het einde een wat rustiger gevoel dan de eerdere nummers op de EP, maar weet hierin nog steeds een heerlijk episch gevoel te behouden

Beoordeling

Ik heb heerlijk kunnen genieten van deze EP en vindt het jammer dat deze maar 22 minuten duurt. Gelukkig kennen de meeste muziekspelers de optie repeat. Het is nog enigszins te horen dat de band nog maar net samen is, maar ze hebben zeker al vier prima nummers neergezet.

Eindbeoordeling: 8,5/10
Releasedatum: 8 december 2016
Label: –

De band zit nog niet bij een label. Het album is te koop op de band zijn Bandcamp.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten