LIVE REVIEW: Avatar in Doornroosje

avatar-900x600-showWoensdag 7 december stonden de bands Avatar en The Last Band uit het Zweedse Göteborg in de grote zaal van Doornroosje in Nijmegen. Oorspronkelijk was de kleinere zaal geboekt waar zo’n 400 man in past, maar deze verkocht redelijk snel uit. De bands hebben daarna de upgrade naar de grote zaal geboekt en ook voor deze gingen de tickets snel; een paar weken voor het daadwerkelijke concert was ook de grote zaal uitverkocht en hiermee is het Nederlandse concert de grootste Avatar headliner show ooit geworden.

the-last-bandDe avond begint met de relatief jonge formatie The Last Band. De naam van deze band zorgt al voor het nodige gelach in de zaal op het moment dat de zanger de band introduceerde met “we are The Last Band, but not tonight”. De band is met zijn genre een beetje afwijkend van het hoofdprogramma, echter wordt de muziek met hardcore/punk invloeden goed ontvangen door het publiek. De zanger beweegt energiek over het podium en maakt veel contact met het publiek en door zijn aanwezigheid draagt hij een groot deel van de show. Vlak voordat het laatste nummer The Hunt wordt aangekondigd zijn er al enkele liefhebbers in de zaal die weten hoe laat het is. De zanger gaat over het podium met een GoPro en de zaal komt goed in beweging. Tijdens het nummer wordt het publiek opgejut met de songteksten “come on skinny bitches” en wordt de set van The Last Band krachtig afgesloten.

Na een halfuurtje wachten was het podium voor Avatar. De band zet For the Swarm in als roadies nog druk op zoek lijken naar zanger Johannes Eckerström. Het licht gaat weer even aan om dit makkelijker te maken, maar zodra deze weer uitgaan valt de cocon van circusstof, die midden op het podium stond, op de grond en komt Eckerström hier met zijn gebruikelijke uiterlijk uit. Door het theatrale uiterlijk van de band en de publiekscontrole die Johannes heeft, staat al snel de hele zaal mee te genieten. De band vermaakt het publiek met nummers als Hail the Apocalypse, Paint Me Red en natuurlijk The Eagle Has Landed. Tussendoor heet de band iedereen welkom in Avatar Country en bedankt iedereen voor de grootste headline show die de band ooit heeft gespeeld, iets waar de band zeker trots op kan zijn gezien deze zo’n twee en een half jaar geleden nog voor 150 man in het Amsterdamse Winston Kingdom speelde.

avatar-johannes-eckerstrom-900x600De gehele show zat qua setlist goed in elkaar en maakte goed gebruik van het feit dat Johannes Eckerström het publiek in zijn handen heeft. Van zitten tot moshen en springen tot zingen, het publiek deed mee met de show alsof het nooit anders deed. Een van de dingen die wel opviel aan het optreden was dat er geen nummers werden gespeeld ouder dan Black Waltz, iets wat ik persoonlijk wel een gemis vind, aangezien hier ook wel een aantal goede nummers tussen zitten, maar er is natuurlijk een beperkte tijd die de band mag vullen.

De gehele avond was dus een geslaagd Zweeds feestje in Nijmegen en vooral Avatar is een live act die ik aan kan raden, zelfs als je de muziek eigenlijk helemaal niet zo goed vind. Verder wil ik onze fotograaf Lenny van Dijk bedanken voor zijn stukje over The Last Band, omdat ik deze zelf door file heb moeten missen.

« 1 van 2 »
Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten