Terugblik: Avenged Sevenfold’s 2016

Het is weer december en dat betekent feestdagen! Daarentegen betekent het ook dat het jaar bijna af is gelopen, wat de beste tijd is om terug te kijken op 2016. Sommige bands hebben een bewogen jaar gehad en daar besteden wij graag wat extra aandacht aan. Na eerder twenty one pilots te hebben behandeld, gaan we nu over naar de band met de grootste verrassing dit jaar: Avenged Sevenfold!

Het verhaal van het 2016 van Avenged Sevenfold begint eigenlijk al in november 2015, dus stiekem liegt de titel een beetje. Het is wel nuttige achtergrondinformatie, dus here it goes. De band heeft op 25 november een brief naar het toenmalige label, Warner Bros. Records, verzonden. Hierin stond dat de band niet langer onder contract wilde staan bij het label. Er waren veel mensen vervangen bij Warner, waardoor de band nu eigenlijk niemand meer kende die met hem samenwerkte. Ook was er niemand meer die ervoor had gezorgd dat de band het contract had gekregen en dit alles was genoeg om de ‘seven year rule‘ van Californië in werking te stellen. Deze regel stelt dat na zeven jaar een contract onder bepaalde omstandigheden opgezegd mag worden, waar het geval van Avenged Sevenfold aan voldeed.

Op 8 januari reageerde Warner Bros. Records hierop met een rechtszaak. Dit omdat het label claimde dat hij veel geld in de band had geïnvesteerd voor de toekomst, want Warner dacht dat het contract gewoon afgemaakt zou worden. Aangezien Avenged Sevenfold de volgende releases ergens anders wil uitbrengen, zou Warner veel geld mislopen. Ook claimde het label dat de breuk niet volgens de wet is gebeurd, omdat de band op 25 november de eerder genoemde brief had gestuurd, maar deze pas op 30 november is aangekomen. Als laatste zou er nog één album of live DVD uitgebracht moeten worden volgens het contract, waar Warner dus al geld aan had uitgegeven.

Is dat een beetje helder? Je hebt nu iets minder tijd om dit te verteren dan dat je had toen dit allemaal bekend werd, aangezien er hierna meerdere maanden aan stilte was vanuit de band. Plots, in oktober, kon je op veel plekken het Avenged Sevenfold logo zien. De band was dus iets aan het plannen en redelijk snel hierna was duidelijk wat datgene was: niet alleen werd het nieuwe nummer The Stage uitgebracht, ook werd er een Greatest Hits compilatie aangekondigd, samen met wat mysterieuze hints naar een heel nieuw album.

Als je de band een beetje hebt gevolgd, weet je dat dit ook niet zonder controversie is gebeurd: de Greatest Hits compilatie kwam namelijk vanuit Warner en niet vanuit de band. Het was een plan om niet alleen een laatste slaatje uit de band te slaan, maar ook om de verkoop van het nieuwe album te ondermijnen. De geruchten gingen namelijk dat het nieuwe Avenged Sevenfold schijfje op 9 december uit zou komen (onder de naam Voltaic Oceans) en de Greatest Hits compilatie werd snel daarna aangekondigd met een releasedatum van 2 december. Het kan natuurlijk puur toeval zijn, maar de band denkt dat dit niet het geval is.

Op 27 oktober werd het nieuwe album aangekondigd: The Stage zou de volgende dag al uitkomen via Capitol Records en dit is dan ook gebeurd. De eerder gelekte informatie bleek een dwaalspoor te zijn geweest. The Stage deed het verrassend goed voor een album zonder promotie en heeft de vierde plek behaald op de Billboard 200 met 76,000 verkochte exemplaren. Wij waren ook nogal over het album te spreken, zoals je in de album review kunt lezen. Hierna is natuurlijk de bijna verplichte wereldtour aangekondigd, waarbij Nederland niet overgeslagen wordt: op 18 februari staat de band in de Ziggo Dome, samen met Disturbed en Chevelle.

Het begin van 2016 was niet helemaal geweldig voor Avenged Sevenfold, maar dat is in de laatste paar maanden flink goedgemaakt. Hopelijk zet deze trend door in 2017. Toch zal het eerst even weer spannend worden, want de rechtszaak tussen Warner Bros. Records en Avenged Sevenfold zal ergens volgend jaar plaatsvinden. Voor nu kunnen wij ons in ieder geval vermaken met het nieuwe schijfje en verheugen op de Nederlandse show!

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten