ALBUM REVIEW: Ashes of Many – Chasing Echoes

Picture by: Sem van Stralendorff

Vier jaar na de release van Seasons Never Change is het dan eindelijk zover: het nieuwe album van Ashes of Many, Chasing Echoes,zal op 14 april uitkomen. Dit is één van de releases waar ik het meest naar uitkijk, voornamelijk omdat het een lokale band is en je weet wat ze zeggen: “Support Your Locals”. Mocht je Ashes of Many niet kennen, lees dan hier onze Discover Feature. Om de band toch even in het kort te introduceren: Ashes of Many is een metalband uit het Gelderse Zevenaar die de afgelopen jaren al het podium heeft mogen delen met internationale grootheden als The Color Morale en Atreyu.

Experimenteren

De band heeft flink lopen experimenteren om zijn sound te vinden met dit album. Zo zijn er zo nu en dan jazz elementen te horen in het nieuwe materiaal en dat is goed met de metalsound samengekomen, al zeg ik het zelf. Een mooi voorbeeld is het nummer Echoes. In deze track is goed te horen dat de heren, vooral instrumentaal, met de sound hebben gespeeld. Een ander voorbeeld is Cold and Lost. In deze track hoor je zowel vocaal als instrumentaal een verschil in vergelijking met het debuutalbum. De band klinkt volwassener en laat zien dat hij niet bang is voor verandering. Als we het dan toch over verandering hebben, wil ik het even hebben over Inhibitor. Dit was de eerste nieuwe track die de band uitbracht. Het nummer klinkt echter anders dan op het album. Dit komt omdat de heren deze opnieuw hebben opgenomen en hem iets intenser hebben gemaakt. Al met al heeft al dat experimenteren goed uitgepakt voor de band.

Fans

Ik vraag me af hoe de hardere kern van de fans dit album ontvangen, want het album is divers, anders en in zekere zinnen volwassener dan Seasons Never Change. De kans is dat een deel van die fans afhaken bij dit album. De band probeert dit uiteraard te voorkomen en geeft die groep dan ook nog een aantal ruigere tracks. Een goed voorbeeld is Under Siege, de afsluiter van het album. Het is een track die frontman Koen Vroom omschrijft als: ”De lompste track die wij als band hebben geschreven”. Het nummer is lekker chaotisch en zeker het luisteren waard en net wanneer je denkt dat het afgelopen is, gaat de band nog een keer los om Chasing Echoes af te sluiten.

Conclusie

Het album is een grote stap in een nieuwe richting en is niet echt met Seasons Never Change te vergelijken. Er zijn overeenkomsten, maar het is een compleet ander album met een nieuwe sound, die naar mijn mening beter bij de band past. Ik hoop dat de heren hiermee hun sound hebben gevonden en nog lang door zullen gaan met muziek maken, want ze hebben talent en dat is goed te horen in de muziek die ze maken.

Eindbeoordeling: 8.5/10
Releasedatum: 14 april 2017
Label: –

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten