BOEK REVIEW: Scream, Aim, Conquer – Ben Welch

Bijna tien jaar geleden, toen ik een nog kleinere Irene was en op de middelbare zat, luisterde ik veel naar Bullet for My Valentine. Ik heb de band tot ongeveer 2011 gevolgd, waarna mijn interesse naar andere genres ging (pop punk, basically). Maar goed, eens een fan, altijd een fan en ik wist dan ook niet hoe snel ik mijn portemonnee moest trekken om de biografie over de band, Scream, Aim, Conquer van Ben Welch, te kopen.

Waar gaat het over?

Anyway, door naar de echte boek review. Het boek is in 2016 uitgekomen, wat betekent dat je bijna tot de dag van vandaag door kunt lezen. Alles wordt behandeld: van het begin als Jeff Killed John, de alternatieve scene in Wales van die tijd, tot Venom en het vertrek van ex-bassist Jay James. Het boek neemt je mee door de hoogtepunten, crisissen en alhoewel de band niet persoonlijk mee heeft gewerkt aan het manuscript, laat Welch zien dat hij de band door en door kent en onderbouwt hij alles met quotes uit interviews, de band’s eigen video’s en meer.

Het nadeel

Een nadeel vind ik wel dat er bijzonder weinig tijd wordt besteed aan de periode van Temper, Temper en Venom. De focus ligt echt op de tijd voor 2011 en ook al is dit waarschijnlijk de tijd waar de meesten het liefst over willen lezen – het is toch wel de algemene consensus dat de eerste drie albums het beste materiaal representeren – zou het ook heel interessant geweest zijn om meer over de latere periodes en albums te vertellen en zo de lezers daar een blik achter de schermen te geven.

En de rest van de scene dan?

Ook al is dit een biografie over Bullet for My Valentine, toch zou dit net zo goed een naslagwerk kunnen zijn over de alternatieve scene in Wales tussen 1999 en 2006 en de scene rondom de band na die tijd, want er zijn erg veel bands verbonden met de mannen. zo krijg je veel mee over Skindred en Funeral for a Friend (allebei bands uit Wales), maar ook over Cancer Bats en Avenged Sevenfold. Zelfs als je geen fan bent van de band, maar gewoon iets leuks wilt lezen over de alternatieve scene, is dit daarom ook een goed boek voor jou, want je krijgt een leuk en vlot geschreven overzicht van de metalscene rondom Bullet for My Valentine, die toch wel een van de grootste spelers zijn hierin.

Dus?

Als je alles wilt weten over het begin van Bullet for My Valentine en de eerste drie albums, dan is dit hét boek bij uitstek voor je. Wil je meer weten over de periode hierna, dan zul je van een koude kermis thuiskomen. Toch wil ik concluderen dat dit boek onmisbaar is voor iedere metalfan die geïnteresseerd is in meer dan de muziek zelf, want een betere introductie in de metalscene van het nieuwste millenium kan ik me eigenlijk niet voorstellen.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten