Het kind van …

Hoe zou je leven eruit zien als je de zoon/dochter was van bijvoorbeeld James Hetfield (gitarist, Metallica), Chris Wolstenholme (bassist, Muse) of Dave Lombardo (drummer, Slayer)? Een van de dingen waar we vrij zeker van zijn, is dat je leven wat meer luxe zou bevatten en misschien nog wel meer te maken zou hebben met muziek. Maar zou je ook hetzelfde instrument gaan bespelen als pappie of mammie en zijn/haar skills hierin overnemen?

De kans dat je al op vroege leeftijd een instrument oppakt is best groot als paps of mams hier veel mee doet. Hiervoor geldt natuurlijk de regel: hoe eerder je begint met het leren van een instrument, hoe makkelijker het is om uiteindelijk een bepaald niveau te behalen. Als je jonger bent, leer je nou eenmaal een stuk makkelijker. Dit is onder andere te merken door het gigantische aantal kinderen van nog geen 10 jaar dat veel beter om weet te gaan met de drumstokken dan ikzelf. Maar neem je als kind van een getalenteerde/bekende artiest ook het talent van je ouder(s) over?

Aanleiding voor deze feature is voornamelijk het recente voorval dat Tye Trujillo, zoon van Metallica bassist Robert Trujillo, op twaalfjarige leeftijd al even bas mag komen spelen voor Korn op zijn Zuid-Amerikaanse tour. Korn’s eigen bassist Fieldy kon door onvoorziene omstandigheden namelijk helaas niet mee op deze tour. Tye heeft ondertussen bewezen dat hij wel een goed potje basgitaar speelt, maar we zouden Korn nooit een onbekende jonge bassist zien oppikken.

Een nog beter voorbeeld is misschien wel te vinden als je op de site van Melkweg kijkt bij het concert van Haken op 14 april: Next to None, met op de drumkruk Max Portnoy staat letterlijk beschreven als “De band van Mike Portnoy’s zoon Next To None.” Laten we ten eerste even negeren dat Melkweg hier een komma is vergeten, want het belangrijkste is dat ik nu letterlijk niks weet over wat de band speelt. Ook al geeft het deze jongens misschien wat meer bekendheid, is dit echt de manier waarop je meer bekendheid voor je band wil creĆ«ren? Gelukkig wist Next to None een groot deel van het publiek in Melkweg van hun talent te overtuigen. De review kan je hier vinden

Om even tot een duidelijke conclusie te komen, als je het kind van X bent is de kans dus groot dat je aardig wat ervaring kan opdoen met een instrument in je kindertijd. Maar dit als je verkooppunt gebruiken is toch echt wel een flinke fout naar mijn mening. Helaas gaan veel websites alsnog als het kind van X met je om, wat wel jammer is omdat zowel Tye Turjillo als Max Portnoy hebben laten zien dat hun muzikale interesses toch net even anders liggen dan die van hun pa, maar ze zijn zeker wel getalenteerd.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten