ALBUM REVIEW: Volumes – Different Animals

3 jaar na No Sleep en een kleine line-up verandering komt groove metal/djent band Volumes met een nieuw album. De naam? Different Animals. Is het de moeite waard?

Meer cleans, minder geschreeuw

Het album verspilt absoluut geen tijd met de opener, Waves Control. Het trapt de deur open en vocalist Gus Farias komt al schreeuwend binnen, gevolgd door de lekkere bouncy riffs die we van Volumes gewend zijn. Nieuwe vocalist Myke Terry (voormalig van Bury Your Dead) krijgt hier ook genoeg kans om zichzelf te laten horen. Zijn screams vullen Farias goed aan en zijn clean vocals tijdens het refrein klinken heerlijk. Het volgende nummer, Finite, is de andere kant van dit album. Veel melodischer, meer cleans, het werk wat we minder van de band gewend zijn. Het dreunt er nog lekker uit, maar als Via en No Sleep jouw idee zijn van hoe deze band moet klinken gaat Different Animals misschien een nare verrassing worden. Het gecompliceerde instrumentele werk is zeker nog aanwezig (dit is nog steeds djent, het hoort er bij), maar de algemene toon is wat softer. Als je meer een fan bent van het ragwerk, de Volumes die veel schreeuwt met weinig melodie en dreunt met gitaren zijn er welgeteld 3 tracks op dit album die je wilt checken. Waves Control, Disaster Vehicle en Left For Dead. Met name die laatste is een killer. Er is maar één manier waarop ik het kan omschrijven en dat is een T-Rex die jouw kant op komt. Het is langzaam, kolossaal en onheilspellend. Als albumsluiter hadden ze het bijna niet beter kunnen doen.

A wild guest rapper appears!

Het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn, oh nee. Het is niet op de schaal van Suicide Silence of Linkin Park, maar Volumes probeert op 2 tracks ook wat anders en het pakt niet echt geweldig uit Hope heeft 2 rapsecties, maar ze zijn oké, ze passen er enigszins in en zijn vrij kort dus hier valt makkelijk mee te leven, zeker aangezien de rest van het nummer vet is. Toen ik bij On Her Mind aankwam daarentegen viel m’n mond open van verbazing. Niet alleen hebben we hier een gastrapper (ja, echt waar), meneer Pouya krijgt ook nog eens ongeveer anderhalf vers voor z’n rekening. Eerste vraag; wie luistert er naar Volumes en denkt ‘weet je, dit is wel leuk, maar wat het écht nodig heeft is een rapper’? Tweede vraag; hadden ze niet iemand kunnen pakken die een beetje interessant is? Dat ik nog nooit van Pouya gehoord heb helpt hem echt niet want het eerste wat ik van hem hoor is drie keer niks. Nou is On Her Mind sowieso een onsamenhangend nummer vanuit een lyrisch oogpunt. Terry zingt over een meid bij wie hij graag is. Farias is boos op een meid omdat ze het uit heeft gemaakt. Pouya vindt vooral dat z’n vriendin niet zo moet zeiken, hem z’n ding moet laten doen en dat hij geweldig en badass is. Oh ja, een deel van hem zijn ding laten doen is when I get home, let the dingaling swing”. Door een (vermoedelijk) volwassen man opgeschreven en opgenomen. Blegh. Ik ben ook niet zo tevreden met de albumversie van Feels Good versus de singleversie. Er zit meer elektronica in, er zit een raar effect op Farias z’n stem en het chorus effect op Terry’s stem tijdens de bridge zit ook in het refrein, wat de impact ervan vermindert. Leg de twee versies naast elkaar en je snapt wat ik bedoel.

Conclusie

Different Animals is een heel toepasselijke titel omdat dit een heel ander album is dan z’n voorgangers. Het gaat ongetwijfeld voor wat flamewars zorgen met z’n verandering van richting, het zij maar zo. Puristen die het oudere geluid een warm hart toedragen gaan dit niks vinden. Het wiel wordt hier niet opnieuw uitgevonden, maar met het gros van dit album is weinig mis. Als je van metalcore houdt, check dit album. Het algemene geluid past wat meer binnen dat genre dan de groove/djent waar Volumes bekend mee is geworden. Wie weet vind je de zwaardere nummers net zo leuk als de rest. In dat geval heb je nog 2 albums waar je dan lekker van kan genieten. Ik blijf dit album in ieder geval lekker draaien. Ja, ik had ook liever iets gezien als het eerdere werk maar gezien de controverse waar andere bands dit jaar al voor hebben gezorgd met een verandering van stijl ben ik al lang blij dat dit gewoon lekker klinkt.

Eindcijfer: 7.5/10
Releasedatum: 9 juni 2017
Label: Fearless Records

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten