ALBUM REVIEW: Cellar Darling – This is the Sound

Het gaat niet altijd even goed als een significant deel van een band besluit samen gewoon een nieuwe band te beginnen. Zo is Civil War lang niet zo populair als Sabaton, waar het grootste deel van de Civil War formatie in 2012 gezamenlijk uit is gestapt. Cellar Darling lijkt het met drie oud-Eluveitie leden echter goed te doen. Vrijdag 30 juni bracht de formatie zijn eerste album, genaamd This is the Sound, uit en hij mag in oktober Delain supporten in TivoliVredenburg. Na de eerste single die ik tegenkwam, Avalanche, was ik nog aan het twijfelen over de kwaliteit muziek en pas na te veel Facebook posts op de Nuclear Blast Records pagina heb ik besloten het album een kans te geven.

Aangename verrassing

Zoals ik dus al vermeld heb, was ik niet echt onder de indruk van de single Avalanche, welke het album mag openen. Ergens kwam dit mooi uit, want een zeer groot deel van het album beviel me dus beter dan dit nummer. Vooral het nummer Black Moon heeft me over de streep getrokken om dit album in zijn geheel uit te luisteren en dit is zeker niet onbeloond gebleven. Hedonia is namelijk de een-na-laatste track op het album en in het Duits gezongen, terwijl de rest van het album in het Engels is. De andere taal draagt alleen maar bij aan het zeven en een halve minuut durende epische meesterwerk. Het album is in totaal 59 minuten lang en op Avalanche na heb ik bij geen enkele track mijn twijfels. De tracks hebben stuk voor stuk hun charme, maar laten wel duidelijk de sound horen waarmee de band zichzelf lijkt te willen onderscheiden.

Klinkt het als …?

Nee, zeker niet. Okay, ik luister niet al te veel Eluveitie, maar het handvol aan nummers die ik ken, klinkt toch echt anders. Nou ja, je behoudt de folk invloeden, maar het album neigt meer naar een crossover tussen folk rock en gothic rock (waarbij de folk wel meer de overmacht heeft). Deze combinatie ligt stiekem meer voor de hand dan je eerst denkt. De sound die je overhoudt gebruikt duister getint gitaarwerk en drums die dit perfect weten te supporten, met hierover toch wel een redelijk laagje folk. De stem van zangeres en draailier speelster Anna Murphy liggen hier zo goed als perfect op en maken het recept voor Cellar Darling compleet.

Conclusie

This is the Sound heeft me, tot mijn eigen verrassing, een vol uur laten genieten van een sound die ik zelf nog niet eerder tegen ben gekomen. Het is zeker een aanrader voor fans van muziek waarin ook maar een beetje folk in te vinden is, maar ook als introductie hiertoe zou dit album prima werken.

Score: 9/10
Releasedatum: 30 juni 2017
Label: Nuclear Blast Records

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten