FESTIVAL DISCOVER: Submit Fest

Je kent waarschijnlijk onze Discover wel. Mogelijk heb je daar zelfs je nieuwe favoriete band al gevonden. Op festivals staan ook vaak bands waar je nog nooit van gehoord hebt, maar het jaar erna opeens op de Main Stage van Wacken, Download of Graspop kunnen zijn.

Vandaag nemen we een kijkje naar een festival wat aankomende zondag (22 oktober) zijn eerste editie lanceert: Submit Fest. De focus van dit festival ligt richting de progressive metal en metalcore en zal plaatsvinden in Baroeg (Rotterdam). De line-up bestaat uit 2 Years to Apocalypse, Transient State, For I Am King, CopiaSpoil EngineExist Immortal en Deadly Circus Fire. Het mooiste is misschien nog wel dat een kaartje om deze vette line-up te kunnen zien je slechts €14,00 zal kosten (of €15,00 als je besluit je ticket aan de deur te kopen). Omdat hier een paar minder bekende bands tussen zitten die toch best wel het bekijken waard zijn, lichten we ze even voor je uit.

Two Years to Apocalypse

Submit Fest zal officieel geopend worden door Nederland’s eigen 2 Years to Apocalypse. Wij kennen de band al een tijdje en hebben je al eerder de band uitgebreid voorgesteld. Heb je even een opfrissertje nodig, dan kun je de Discover over de band hier teruglezen.

Om de band toch even kort samen te vatten: 2 Years to Apocalypse heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zijn debuutalbum The Midas Touch uitgebracht. Als sound kun je iets verwachten in de trant van Northlane gecombineerd met The Devil Wears Prada en August Burns Red. Daarbij wordt er ook nog een vleugje vrouwelijkheid aan toegevoegd door zangeres Ilah van der Haas. Al met al een goed begin voor Submit Fest.

Wie is For I Am King?

For I Am King klinkt misschien heel exotisch en buitenlands, maar komt gewoon uit ons eigen kikkerlandje! De band zal binnenkort wel naar het buitenland vertoeven om in Duitsland, China en Japan te touren, al kunnen we gelukkig nog even nieuwe gitarist Koen Scheepens een ouderwets gezellig welkom geven met Submit Fest.

Hoe klinkt het?

Lekker ruig, maar dat had je waarschijnlijk al wel verwacht. Het is een beetje te vergelijken met andere female-fronted metal zoals Arch Enemy qua vocals. Voor het gitaarwerk moet je dan weer meer Bullet for My Valentine denken om een idee te krijgen. Verder zal ik er weinig woorden aan vuilmaken, want zoals de band het zelf al zegt: ‘It’s simple: just metal!’

Wat moet ik luisteren?

Ik zal sowieso Black Death aanraden, aangezien dit nummer al duidelijk laat zien waar For I Am King goed in is en een apartere intro heeft, waardoor hij vast blijft hangen. Ook The Crone is een aanrader, aangezien ikzelf nog nooit een gegrunte samenzang heb gehoord en je oren dit echt een keer willen meemaken. Als je wat meer voor de eerder genoemde Bullet for My Valentine vibe wilt luisteren, is Hades de aanrader voor jou.

Wie is Copia?

Copia is een vierkoppige Australische metalcore band, die afgelopen zomer al in Europa aan het promoten was. Zo kon je ze onder andere vinden langs de rij van Bullet for My Valentine en op meerdere festivals, waar ze mensen stukjes van hun nieuwste album Epoch lieten luisteren. Blijkbaar heeft dit effect gehad, want de heren doen een Europese tour en de Nederlandse stop is dus op Submit Fest

Hoe klinkt het?

De band brengt keiharde metalcore met een progressief randje en een sterke afwisseling tussen zang en screams. Als je vergelijkingsmateriaal zoekt, kan je het beste kijken naar een act als Caliban, waar deze heren op muzikaal vlak zeker niet voor ten onder doen.

Wat moet ik luisteren?

Als eerste duw ik graag Broken Bones onder je neus. De track heeft een brute opener, knalt goed door en laat ook duidelijk merken dat de frontman meer dan capabel is. Redemption is dan weer een wat meer progressieve track van de band en biedt dus mooie afwisseling met Broken Bones. Mijn laatste aanrader is Worlds Align, een wat rustigere, melodischere track. Als je deze drie tracks hebt geluisterd, heb je alle hoeken van Copia’s sound wel gehoord.

Deze drie bands, en nog veel meer moderne metal, is op zondag 22 oktober aanwezig in Rotterdam om op Submit Fest op te treden. Kaartjes zijn hier te koop!

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten