OW3P: Vrij spel voor doorverkopers

Originele prijs: €34,00. Seatwave prijs: €139,00. Bron: Screenshot

Ik had hoop. Goede hoop, nog wel. Het was eindelijk tijd voor de Eerste Kamer om over een wet te stemmen die de ticketdoorverkoop aan banden zou leggen en ik hoopte zo hard dat hij erdoor zou komen. Nou, je weet vast al hoe laat het is, aangezien ik (alweer) hierover aan het schrijven ben… De wet is afgewezen. Er zit nog steeds geen wettelijk limiet op de doorverkoop, op wat voor manier dan ook. Zucht.

Het wetsvoorstel en zijn gebreken

Voor alle informatie over de voorgestelde wet kun je het beste even hier klikken, maar om het makkelijk te maken, zal ik ook nog even alles samenvatten. Gaan we: de ticketwet is in 2008 bedacht en in 2010 door de Tweede Kamer gekregen. In dit wetsvoorstel was een limiet op de doorverkoopprijs van tickets gezet en wel op 120% van de verkoopprijs. Als je meer dan dat hebt betaald, zou je via een civiele procedure (een soort van rechtszaak) je geld terug kunnen halen.

Het voorstel is dus al heel oud en er is flink wat veranderd in de tussentijd. Toen dit allemaal werd bedacht, vond dit alles nog vooral plaats op Hyves en Marktplaats. Tegenwoordig is dit via sites als Seatwave, Ticketswap, ViaGoGo, Facebook en Marktplaats. Nou ja, er is dus vooral wat bijgekomen. Van alle opties tot doorverkoop die er zijn, is er maar eentje die zelf een limiet heeft ingesteld – TicketSwap.

Woekerprijzen, gefaciliteerd door:

Voor de rest is het vrije markt, wat verklaart waarom onder andere de VVD niet heeft ingestemd met dit voorstel. Het principe van de vrije markt werkt op vraag en aanbod, waardoor het eigenlijk logisch is dat er met flinke winst tickets kunnen worden verkocht voor gewilde evenementen. Het zou alleen niet zo moeten werken dat er een flinke hoeveelheid tickets wordt opgekocht juist voor deze winst, zodat de fans er niet meer aan kunnen komen. Maar goed, de bots en handelaren zijn toch niet te stoppen, zeker niet als er minder geld te halen is. In ieder geval, dat is Ticketmaster al jaren aan het roepen en zij zullen het wel weten.

Het CDA (dat, samen met SP, in 2008 de wet had voorgesteld) heeft nu ook tegengestemd. De reden hiervoor is dat het toch niet zo’n groot probleem lijkt vanuit de industrie. Dat kan ik ook geheel begrijpen. In 2008 waren er nog geen sites die alleen tickets doorverkochten en in handen waren van grote bedrijven, zoals Live Nation (eigenaar van o.a. Ticketmaster, Seatwave en MOJO Concerts). Dan heb je helemaal geen controle over waar je tickets heen gaan, dus weet je niet wat ermee gebeurd en heb je een probleem. Tegenwoordig weten de bedrijven dit wel precies, omdat de tickets gewoon in hetzelfde bedrijf blijven. Probleem opgelost, geen wet meer nodig!

Wat nu?

De voorgestelde wet is inderdaad wat ouder en heeft redelijk wat updates nodig. Helaas kon dat niet meer, want de Eerste Kamer kan alleen maar een wet aannemen of afwijzen. De oplossing? Een nieuw wetsvoorstel indienen, waarin de kritiek op de eerste wordt meegenomen en die niet zeven jaar lang blijft liggen. Al zal dat waarschijnlijk niet meer gebeuren nu het CDA niets meer in de wet lijkt te zien. Tijd voor een nieuw raadgevend referendum?

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie