INTERVIEW: Movements

Can’t read Dutch? We’ve also got the interview available in English here.

Op 20 oktober bracht Californische Emo Revival band Movements zijn debuutalbum Feel Something uit onder Fearless Records. Hoewel  de muziek al aardig voor zichzelf spreekt, waren we nog steeds benieuwd naar de achterliggende gedachten en namen we contact op met Movements‘ frontman om meer over de band en het album zelf te weten te komen voordat hij naar Europa komt voor de tweede helft van zijn album release tour met Knuckle Puck.

Bedankt voor je tijd. Voordat we het diepe in duiken, beginnen we met een eenvoudige vraag: kun je jezelf voorstellen aan mensen die je nog niet kennen?

Mijn naam is Patrick Miranda en ik zing voor een band genaamd Movements.

Je muziek is zeer persoonlijk en laat emoties en gevoelens zien die mensen zelden vrijwillig publiekelijk uiten. Waarom heb je ervoor gekozen om dit te doen?

Patrick: Alles wat ik ooit geschreven heb is heel persoonlijk. Ik vind dat het de enige manier is waarop ik de dingen die moeilijk te zeggen zijn in een normaal gesprek kan uitdrukken. Muziek is mijn uitlaatklep. Ik kan eerlijk zijn over hoe ik me voel als ik schrijf, in plaats van dat ik op een façade zit.

Heb je het gevoel dat het kiezen van zo’n persoonlijk(e) aanpak/thema het makkelijker of moeilijker maakt om een album te schrijven?

Patrick: Het is een beetje van beide. Omdat ik gewoon openhartig spreek over waar ik doorheen ga, is het op dat moment niet moeilijk om over te schrijven. Het kan echter echt emotioneel uitputtend zijn, omdat mijn muziek vol zit met alle dingen waar ik niet graag over praat. Ik merkte dat ik na het schrijven van een 11-12 liedjes weer gewoon helemaal fucked up was en het me een tijdje naar een echt rare plek bracht. Ik denk dat het wel belangrijk is, want het maakt allemaal deel uit van het genezingsproces.

Ik kan me voorstellen dat het uitbrengen van je debuutalbum je behoorlijk zenuwachtig kan maken. Hoe bent u met de hele situatie omgegaan?

Patrick: Het is ongelooflijk zenuwslopend. De EP werd zo goed ontvangen dat we ons zorgen maakten over het feit dat we de lat voor onze toekomstige releases al hadden bereikt. Je bent zo verbonden met het project als ermee bezig bent, dat je je begint af te vragen of wat je doet wel of niet goed is. Het was echt eng om de plaat uit te brengen en niet te weten wat mensen erover zullen zeggen. Gelukkig is bijna alle feedback die we hebben gekregen super positief.

Ik kan me voorstellen dat het gemakkelijk emotioneel wordt tijdens opnamesessies van een album als Feel Something. Is het ooit teveel geworden? Hoe ga je om met dergelijke situaties?

Patrick: Dat doet het zeker. Zoals ik al eerder zei, is het een zeer emotioneel overweldigend proces. Ik denk dat het belangrijk is om zelf het tempo te bepalen, want er waren momenten dat ik gewoon zo overweldigd raakte dat het me heel gestrest maakte en ik niet goed kon zingen. Over het geheel genomen ging het goed met me en hebben we het doorstaan, maar het is zeker veel om te verwerken.

Daylily en Deep Red zijn twee van de vrolijkere nummers op het album. Hun posities in de tracklist lijken zorgvuldig gekozen te zijn om de stemming een beetje te verlichten tussen de zware momenten door. Vond je dat ze nodig waren om deze reden, of is er een andere reden waarom ze op het album terecht zijn gekomen?

Patrick: Je slaat de spijker op zijn kop. We wilden er zeker van zijn dat de plaat niet alleen verdrietig en duister was. Het album verloopt een soort van in cycli, zoals beschreven in Full Circle. Er zijn echt dieptepunten en dan zijn er echt hoogtepunten, maar uiteindelijk schommelt het altijd terug door beide. We hebben ervoor gezorgd dat Daylily en Deep Red waren geplaatst waar ze de grootste impact hebben.

Natuurlijk zal de tour die je op dit moment met Knuckle Puck hebt nu het belangrijkste zijn, maar heb je al meer plannen voor de toekomst?

Patrick: Dat klopt! We zijn bezig met het plannen voor onze allereerste headlining tour. In het voorjaar van 2018 doen we een volledige Amerikaanse run met geweldige support bands. Ik kan er niet veel meer over zeggen, maar we zijn erg enthousiast!

De tour met Knuckle Puck brengt je ook naar Europa en Nederland, wat de eerste keer zal zijn dat je ons land bezoekt. Heb je specifieke verwachtingen van een tour zo ver weg van huis en van Nederland in het algemeen?

Patrick: Ik weet echt niet wat ik eerlijk gezegd mag verwachten. Ik ben nog nooit in het buitenland geweest, zelfs niet als vakantie, dus ik ben meer dan enthousiast. Ik hoop alleen maar dat mensen in de rest van de wereld onze muziek leuk vinden! We zullen het zien.

Bedankt voor het interview en hopelijk zien we je op 6 december in Dynamo Eindhoven in Nederland.

Patrick: Insgelijks!

Feel Something van Movements is hier te koop. Op 6 december staat de band in Nederland het voorprogramma van Knuckle Puck. tickets voor dit optreden zijn hier te koop.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie