ALBUM REVIEW: Verikalpa – Taistelutahto

Verikalpa komt op 16 februari met zijn debuutalbum Taistelutahto, wat vechtlust schijnt te betekenen. De band maakt een combinatie tussen troll en folk metal, of zoals hij het zelf noemt, “bier overgoten troll metal”. Als je je muziek zo durft te bestempelen heb je meteen mijn interesse, dus ik kon ook weinig anders dan een kijkje nemen naar dit debuutalbum.

Slechte start

Het album lijkt een beetje op mijn scooter met deze kou: het start wat lastig, maar zodra hij eenmaal draait krijg je een goede bak herrie. De eerste drie nummers zijn een beetje standaard en lijken het eerste beetje materiaal van de band te zijn. Gelukkig kom je na deze drie nummers nog een zevental betere nummertjes tegen, waarin onder andere de keyboards beter verwerkt zijn dan in de drie opstarters. Verder komen in deze tracks ook de vocals een stuk beter uit ten opzichte van de rest van het geluid.

Combineren is perfectioneren

De combinatie van folk en troll metal is binnen het album redelijk subtiel gehouden, maar dit komt natuurlijk mede doordat Finse folk en troll metal wat dat betreft redelijk tegen elkaar aan liggen. De algemene sound ligt een beetje in tussen het wat hardere, vikingachtige folkwerk van bijvoorbeeld Ensiferum en het dansbare werk van bands als Korpiklaani. De uiteindelijke mix is (zeker met een paar biertjes) wel dansbaar zonder al te veel agressiviteit te verliezen.

Beoordeling

Taistelutahto is even tien minuten doorbijten om vervolgens nog een halfuur te kunnen genieten van muziek waarvan ik hoop dat Verikalpa er in de toekomst meer van zal uitbrengen. De balans tussen agressieve klanken en dansbaarheid is prima gevonden, dus ik raad iedere folk fan om op zijn minst even een kijkje naar dit album te nemen.

Score: 7/10
Releasedatum: 16 februari 2018
Label: Inverse Records

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie