Wat maakt een live DVD goed?

Live DVD feature 300x200Live DVD’s zijn, op echte concerten na natuurlijk, toch wel één van de betere dingen in het leven. Je kunt altijd vanuit de comfort van je eigen huis naar een show van je favoriete band kijken. Het helpt natuurlijk ook mee dat er dan geen wachtrijen zijn of irritant publiek om je heen dat door de nummers heen praat. Dan nog heb je goede live DVD’s en geweldige live DVD’s. Waar zit dat nou precies in?

De sfeer

Het beste aan een concert is de sfeer. Er is niks zo geweldig als gezamenlijk de lyrics terug naar de band schreeuwen, een moment van begrip te hebben met je buurvrouw/man of in de moshpit staan. Dit zijn ook dingen die je thuis niet echt kunt recreëren, maar sommige bands kunnen het toch goed overbrengen. Je wordt de TV (of je laptopscherm) ingezogen, zingt op je allerhardst mee en moet de neiging om te klappen en te joelen onderdrukken. Dan weet je dat een live DVD de grens tussen goed en geweldig heeft overschreden.

De kwaliteit

Net als dat de geluidskwaliteit goed moet zijn tijdens een show, moet deze ook goed zijn voor een opname. Misschien zelfs beter, en dat ligt niet alleen aan de technicus. Bij een show kun je soms de muziek niet horen over het publiek heen: in technische termen heet dat ‘een verdomd goede set’. Een live DVD heeft daarentegen niet zo’n verschrikkelijk luid publiek, omdat dat eruit wordt gehaald of gewoon weinig is opgenomen. Dan is het nog vele malen belangrijker dat de band goed klinkt, want het is het enige dat je hoort. De beeldkwaliteit moet natuurlijk ook goed zijn, met een goede mix van alle bandleden en het publiek, maar dat is iets minder belangrijk.

Het publiek

De fans zijn misschien niet net zo belangrijk bij een show als de band, maar alsnog best belangrijk. Zonder publiek kun je geen show geven, heel veel bands hebben leuke interactie met de zaal tijdens de set, dus daar mag ook aandacht aan besteed worden. Het is wel begrijpelijk als het publiek niet te horen is als de band bezig is, maar als de zanger het publiek laat zingen of dingen vraagt, is het erg storend als je plots stilte hoort. Dan weet je meteen dat je naar een DVD kijkt en word je ruw uit de ervaring getrokken. Een show is pas leuk als het publiek meedoet, de magie is niet te vangen als je dat gedeelte van de formule vergeet.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten