INTERVIEW: Starset

Can’t read Dutch? Don’t worry, you can find the English version here.

Ken je Starset nog? Zo niet, laat het me even uitleggen. Over een paar jaar, in een verre toekomst… Nee, nee, dat is weer te veel. Iets meer dan een jaar geleden stond de band in het voorprogramma van de eerste Nederlandse show van Breaking Benjamin. Begin dit jaar kwam zijn tweede album, Vessels, uit en een paar weken geleden was de band weer in het land om nogmaals het voorprogramma van Breaking Benjamin te verzorgen. Gelukkig had frontman Dustin Bates even tijd om met ons te praten over het nieuwe materiaal, science fiction en Uranus!

Vessels, je nieuwste album, is het zwaarste album dat je hebt uitgebracht, zowel met Starset als met Downplay. Hoe besloot je meer naar de zwaardere kant te gaan voor dit materiaal?

Dustin Bates: Ik wilde een plaat die veelzijdiger was dan alles wat ik ooit had gedaan, dus ik wilde dat het meer pop en meer metal zou zijn en meer, je weet wel, dromerig en zweverig. Hopelijk heb ik het bereikt, dus het zijn beide dingen. Ik denk dat sommige melodieën en sommige liedjes het meest poppy zijn dat ik ooit heb gemaakt, maar tegelijkertijd zijn er veel metal aspecten, djent gitaar en zwaarder drumwerk dan alles wat ik heb gedaan.

Is de focus op grunts en de growls in Vessels daar natuurlijk uit voortgevloeid of heb je actief besloten om er meer vanin te stoppen?

Dustin: Ja, het gebeurde natuurlijk. Ik begin vaak met basismuziek, de algemene akkoordenstructuur en dynamiek van de muziek en dan zing ik melodieën, waarbij alle vocale benaderingen gewoon op willekeurig basis zijn van hoe het past bij de muziek. Zo is het meer schreeuwende gewoon natuurlijk gebeurd.

Je hebt meestal een speciaal soort apparatuur op het podium, de Smithson-Martin emulator. Hoe heb je die gevonden?

Dustin: Het begon eigenlijk toen ik aan een muziekvideo werkte en ik wilde een praktisch effect hebben waarbij ik een soort Minority Report effect kon hebben, maar ik wilde het in het echt doen. Dus ik ging en vond dit ding, dat was eigenlijk een muzikaal apparaat, en ik was van ‘oh mijn god, dit is perfect’, want dan kon ik ook het elektronische deel van onze muziek mixen en het recht in het midden bij de demonstratie zetten. Ik hoef het elektronische component niet te verbergen, maar ben in staat het spul daar te DJ’en en dan wel op een zeer indrukwekkende scifi manier.

Je gebruikt veel astronomische termen in je teksten, waardoor het twee verschillende betekenissen kan hebben, zoals een persoonlijke betekenis en een zeer ruimtelijkige betekenis. Heb je een bepaalde betekenis waar je meer naar neigt?

Dustin: Ja, dat doe ik heel doelbewust. In feite probeer ik soms drie betekenissen na te streven, geen van die betekenissen is ooit ongelooflijk direct. Degene die mij direct te binnen schiet is Telescope. Deze kan metaforisch gezien worden beschouwd als een liefdesverhaal, gebruikmakend van wetenschappelijke en astronomische termen, maar dan kan het letterlijk worden opgevat als iemand die via telescoop verliefd wordt op iemand. Het kan ook een derde betekenis hebben die iets meer sinister is, kan het obsessie vertegenwoordigen. Dat doe ik graag, een van de vereisten voor een Starset schijfje is dat wanneer je het opzet, het volledig beluisterd kan worden als een soort reis die ruimteachtig is met scifi ondertonen, vol levendige beelden, maar tegelijkertijd kun je op elk moment in de plaat het liedje persoonlijk toepassen en er je eigen emotionele reactie op hebben. Iets wat vaak voorkomt in progressieve liedjes of in een soort conceptopnames, conceptbands. Het is er wel, het is ongrijpbaar, maar je hebt niet echt de neiging om emotionele reacties te hebben en dus probeer ik de lijn van beide te volgen.

Een van de andere dingen die je probeert te brengen aan de mensen is The Message. Op de site van Starset staat dat The Message binnenkort zal verschijnen, maar op de website van The Starset Society staat dat The Message probeert technologie en dat soort dingen uit te leggen aan de mensen zodat ze begrijpen wat er gaande is. Is de uiteindelijke boodschap gewoon natuurkundeboeken die we nooit echt op school hebben geopend?

Dustin: The Message zelf is een complexe zaak. De overkoepelende boodschap is een beetje als wat je leest op de Starset Society, waarbij je kijkt naar technologie en hoe deze onze levens beïnvloedt, zowel positief als negatief, aangezien dingen exponentieel vooruitgaan, proberen om het bewustzijn van die veranderingen te vergroten zodat we ons niet gemanipuleerd terugvinden als een samenleving. Daarnaast is een tweezijdig soort munt: het zijn scifi, hyperbolische, voorbeelden waarvan Starset gebruikmaakt in het verhaal en in de plaat én die The Starset Society ook gebruikt in de verschillende andere media, zoals het Marvel stripboek dat binnenkort uitkomt, de romans en de video’s. We zijn eigenlijk van plan om video’s te maken die niet eens muziekvideo’s zijn, we zijn op zoek naar het maken van een aantal langere verhalende scifi wetenschapsfilmpjes. En als toevoeging daarop ook het creëren van verschillende andere mogelijkheden om The Message en het verhaal uit te breiden vanuit een meer wetenschappelijk perspectief.

Is het, met zoveel verschillende sites en zoveel verschillende media die je gebruikt, moeilijk om The Message te verfijnen zodat het echt goed doorkomt via alle media?

Dustin: Naarmate het vordert, wordt het gemakkelijker. De Marvel deal duurde lang voordat hij binnenkwam en komt nu tot bloei, de tweede roman wordt niet tot volgend jaar uitgebracht, maar als deze stukken op hun plaats komen en de aandacht erop wordt gevestigd, wordt het makkelijker om het op een beknopte manier te promoten.

Met alle actuele gebeurtenissen kan men bijna zeggen dat we in een dystopie leven, 1984 en Brave New World komen in mij op. Maakt dat je daar meer van wilt opnemen? Want tot nu toe ben je met je muziek buiten de huidige gebeurtenissen gebleven.

Dustin: Ja, we hebben de neiging om overdrijving te gebruiken. Wanneer we naar dingen kijken in hun meest extreme vorm kijken, kun je een veel duidelijker dystopisch resultaat laten zien en het publiek laten zien dat dit in werkelijkheid slechts uitbreidingen zijn van kwesties die we vandaag de dag hebben. Dus tot dit punt, ben je zeer correct, we blijven niet op de neus in het heden, maar ik vind het veel krachtiger om overdrijving te gebruiken om de huidige problemen te illustreren en de ogen van mensen open te stellen, want een goed deel van de tijd, als je in iets leeft, zie je het niet voor wat het heel nauwkeurig is.

Dan, voor iets anders helemaal: we weten dat je veel hebt gedaan met ruimte, dus naar welke planeet, ster, zonnestelsel of wat je eigenlijk zou willen gaan, als dat überhaupt mogelijk was?

Dustin: Nou, ik denk, als minimum, één die het menselijk leven kan onderhouden zoda ik de lucht kan inademen en het water kan drinken, maar het zou verbazingwekkend zijn om naar een planeet te gaan die ander leven heeft en het te verkennen. Van de planeten die we ontdekt hebben, had ik altijd een affiniteit met Uranus, maar dat klinkt als een grap…. Ik hou ervan. Daar moet ik echt bij stilstaan.

Uranus is echt ondergewaardeerd, iedereen denkt altijd na over….

Dustin: (lacht) Het klinkt alsof je de nadruk erop probeert te leggen!

Nee, maar….

Dustin: Ik weet het, mijn…. nee.

Het heeft ook ringen, iedereen denkt altijd na over Saturnus met de ringen, maar Uranus heeft ook ringen en het is als….

Dustin: Ja, en het is net als…. Uranus is blauw, maar goed.

(lacht) Bedankt voor je tijd en succes met het verspreiden van The Message.

Vessels, het laatste album van Starset is nu uit en is nu via large.nl te koop. De nieuwe Graphic Novel van Marvel en Dustin Bates is hier te pre-orderen.

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten