INTERVIEW: Alestorm

Can’t read Dutch? Don’t worry, we’ve got an English version right here.

Voordat hij een show moest spelen in Nijmegen op 14 oktober (waarvan je de live review hier kan lezen) kreeg ik de kans om even met Alestorm’s frontman Christopher Bowes te gaan zitten voor een gesprek over het nieuwe album, inspiratie en natuurlijk een paar willekeurige dingen.

Als allereerste wil ik je graag bedanken voor je tijd. Eigenlijk wou ik je ook in Nederland verwelkomen, maar je hebt al een show achter de rug en je hebt de Efteling bezocht. Hoe was de Efteling?

Chris: Het was prachtig. Het is mijn favoriete plek op aarde, alle attracties zijn zo magisch dus het is mijn favoriete pretpark. Het is zo goed ontworpen en zo’n leuk park.

Ik vind het ontwerp ook prachtig. De magische attracties zijn geweldig, ookal zeggen mensen graag dat ze voor kinderen zijn.

Chris: De Droomvlucht is zo’n geweldige attractie. Je gaat door al deze prachtige geanimeerde delen, ik hou er gewoon van.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, je moet gewoon in de Droomvlucht

Chris: Exact.

Om dan maar te beginnen met de daadwerkelijke vragen, wil ik eerst even kijken naar de deluxe editie van No Grave but the Sea, want jullie hebben een versie voor honden gemaakt. Denk je dat mensen met katten telleurgesteld zullen zijn?

Chris: Weet je het hele hondending was gewoon… We houden er niet echt van om bonus tracks te doen, we blijven veel liever bij het album. Maar het label wil natuurlijk wat bonus materiaal, dus we dachten: “Wat is het makkelijkste dat we ooit kunnen maken?” Toen zijn we hier dus op uitgekomen. We hebben gewoon alle vocals vervangen door een hond op een keyboard die niks anders deed dan “woof wowoof wowoof” en het koste iets van 20 minuten om te maken. Het is best raar want het lijkt populairder dan het oorspronkelijke album, maar dat maakt niet uit. Ik denk niet dat we ooit nog een keer een dierenalbum gaan doen, het is nooit leuk om dezelfde grap twee keer te vertellen.

Als we het dan toch over grappen hebben, Fucked with an Anchor stond ook op het album en het is een gigantisch succes geworden. Had je dit ook verwacht of was het meer een soort inside joke?

Chris: Ik had al zo’n voorgevoel dat het zo groot zou worden. Toen we het nummer aan het schrijven waren, hadden we zoiets van “Laten we het domste, meest catchy meezingnummer ooit schrijven dat klinkt als wat een aantal dronken gasten bij een voetbalwedstrijd die naar het andere team schreeuwen ofzo.” Dat is ook precies waarom het werkt, al onze fans zijn dronken idioten en het is een nummer voor dronken idioten, het is geweldig!

Jullie hadden natuurlijk ook Questing upon the Poop Deck, maar dat nummer was subtiel op een paar punten na.

Chris: We hadden echt geen zin in subtiliteit of iets dergelijks in dit nummer.

Zijn jullie van plan meer nummers te maken over oncomfortabele objecten in lichaamsholtes?

Chris: Eigenlijk wel ja! Ik weet dat ik net heb gezegd dat het nooit leuk is om dezelfde grap twee keer te vertellen, maar ik geniet er echt van om dit soort dingen te schrijven, dus ik ben begonnen om een nummer te schrijven over een kanonskogel in je kut duwen.

*gelach*

Dat is zeker een interessante!

Chris: Misschien is het geen echt ding, maar ik ben dus begonnen met schrijven en we zien wel hoe het gaat.

Een ander nummer waar ik flink van kan genieten is 1741 (Battle of Carthagena), omdat het zo’n historisch gevoel met zich meebrengt en ook aardig accuraat lijkt te zijn. Kunnen we meer nummers verwachten over historische zeeslagen?

Chris: Nouja, bijvoorbeeld de titeltrack van dit album, No Grave but the Sea gaat over een zeeslag in de 17e eeuw tussen Frankrijk en Engeland in de Carribische Zee, maar we proberen er niet te veel van te doen, want we willen niet een van die geschiedenis-thema bands worden, we willen gewoon in de imaginaire wereld blijven. Maar weet je, misschien dat we er een per album doen ofzo!

Jullie hebben ook een Skálstorm album gedaan, een samenwerking met Skámöld waar jullie elkaars nummers hebben gecovered. Zijn er andere bands waarmee je graag een soortgelijk project zou willen doen?

Chris: Ik heb dat altijd al willen doen met Swashbuckle, dat zij onze nummers coveren en wij doen die van hun, maar ik weet het niet… misschien hebben ze niet echt interesse. Ik heb het een paar keer opgebracht en hun reactie was altijd iets van “nahhh”… maar ik denk wel dat het logisch zou zijn weet je, als we het met een andere piratenband zouden doen. Maar dat komt wel een keer, we zien wel.

Wat vind je van internet piraten? Zijn die net zo goed als echter piraten?

Chris: Ik vind het niet zo erg als mensen het album jatten, zolang ze er maar naar luisteren. Want voor ons is dit het belangrijkste, deze shows. De shows op deze tour zijn echt belachelijk, we hebben net een zaal uitverkocht… we spelen over een paar dagen in Frankrijk en er komen 1800 mensen in Lyon… wie leeft er nou weer in Lyon? Maar al die mensen willen ons daar dus zien en ik denk dat het gratis delen van muziek daar invloed op heeft. Mensen horen het en hebben zoiets van “Oh wow, dit is geweldig, deze band moet ik zien!”

Jullie hebben ook beide Nederlandse shows uitverkocht, die van gisteren was toch in de Max, de grote zaal?

Chris: Oh, nee! Het was in de kleine zaal (Oude Zaal, red.). Het had in de grote zaal moeten zijn omdat het al binnen 3 dagen was uitverkocht, maar Airbourne stond al in de grote zaal gepland, dus we hadden geen mogelijkheid meer om te upgraden. Maar we denken er wel aan om eens terug te komen en een grote show te doen, misschien iets van een arena ofzo.

Als je een persoon op de wereld nu kon kielhalen, wie zou dat zijn?

Chris: Ik weet het niet, ik… ik haat niemand genoeg en ik wil ook niet gemeen zijn. Mensen vragen me wel vaker wie ik van de plank af zou laten lopen en dan heb ik altijd zoiets van “Ik weet het niet, ik wil niets gemeens over iemand zeggen, dat is niet aardig.

Niet eens iemand als Kim Jong Un?

Chris: Nee, ik vind het wel grappig dat hij bestaat.

Als piraat geef je geen fuck om grenzen. Denk je dat andere mensen hier een voorbeeld aan zouden moeten nemen en wat minder moeten geven om het feit dat iets “hun” land is?

Chris: Ik vind het leuk dat landen anders zijn en het maakt de wereld rondreizen diverser als je naar andere plekken gaat en dingen zijn daar heel anders, dus ik vind het leuk als mensen een beetje trots hebben in waar ze leven, ik vind het een goed iets.

Hoe ben je op het idee voor de psychidelische bananen eend gekomen en wat voor drugs heb je er bij gebruikt?

Chris: Ik heb al tien jaar niets druggerelateerds meer gedaan. Ik heb een of twee keer wiet geprobeerd en tsja, het is niet mijn ding. De bananen eend is ontstaan door totale idiootheid. We speelden een festival op een boot, het heette Wacken cruise ofzo en was op de Mediterraanse Zee. Dus wij gaan natuurlijk die boot op, bla bla blablabla, je bent midden op zee en er wordt ons verteld “Oh hey, we hebben een gigantische digitale muur die jullie als achtergrond kunnen gebruiken.” en wij hebben dus zoiets van “Oh, cool!“. Toen realiseerden we ons dat we geen afbeeldingen hadden om te gebruiken en midden op zee heb je natuurlijk geen internet. Toen hadden we dus zoiets van “Dus, wat de fuck doen we?” en onze keyboardspeler, Elliot, opende zijn laptop en hij had een plaatje van een bananen eend. Het was gewoon iets stoms weet je, een van die grappige plaatjes die hij had gedownload. We hadden zoiets van “Okay, dit is alles wat we hebben, dit is wat we als achtergrond gebruiken,” dus we hebben iets doms getekend en dat was later die dag onze achtergrond. We vonden het zo geweldig dat we later besloten een gigantische versie te bestellen.

Als iemand mee wil op de queeste voor buit en drank, wat zijn de vereisten?

Chris: *gniffelt* Ik denk niet dat iemand die het woord buit onironisch gebruikt mee mag. *meer gelach* Soms wordt het hele piratenpraat ding een beetje vervelend.
(note: “buit en drank” is in het originele interview als “booty and booze” gebracht.)

Okay, ik heb nog een laatste vraag. Als je Alestorm muziek in enige andere muzikale stijl zou moeten schrijven, welke zou dat zijn en waarom?

Chris: Ik denk dat we een heel goede freelance jazz band zouden zijn. Het is een grensloos genre, ik zou graag de uitdaging aan gaan om freelance jazz te schrijven over piraten, ik denk dat dat echt nog nooit eerder gedaan is.

Ik denk het ook niet, maar ik denk wel dat het interessant zou klinken!

Chris: Ja, een paar piratige trompetsolos hier en daar, weet je, zou cool zijn.

Dan wil ik je graag nogmaals bedanken voor je tijd en veel succes met de show vanavond!

Chris: Ja, dankjewel!

No Grave But the Sea van Alestorm is hier te koop. Vergeet niet ook ons album review van No Grave but the Sea en ons live review van Alestorm in Doornroosje te lezen.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten