LIVE REVIEW: DragonForce in Biebob

Band fotoOp woensdag 18 oktober combineerden het epische DragonForce en het magische Twilight Force zijn krachten om het EU deel van de Reaching into Infinity tour te starten in Eindhoven. Helaas heb ik, net als veel andere fans, misgegrepen en had ik hier geen kaartje voor. Gelukkig stond de band donderdag 19 oktober in Biebob (Vosselaar), dus was ik net als een flink aantal andere Nederlandse fans naar onze zuiderburen afgereisd om de show alsnog te kunnen ervaren.

Twilight Force: Magisch

De zaal stroomt al flink vol als deze om 19:00 open gaat en bijna iedereen met een kaartje lijkt aanwezig te zijn als Twilight Force om vijf voor acht zijn set start. Helaas is Chrileon (zanger) onlangs uit de band gestapt, maar zijn vervanger is niemand minder dan Tommy Johansson (Sabaton, The Last Heroes). Het is soms te merken dat deze een paar woorden verdraaid en bij een nummertje net even zijn timing mist, maar zijn zangkunsten zijn on point en de uithalen van Chrileon springt hij met gemak voorbij. De band speelt verder een magische set. Helaas laat magie ook even zijn duistere kant zien en valt de stroom even uit. Gelukkig is het duister snel verdreven en verloopt de rest van de set zonder onderbrekingen.

Hoewel het nieuwere album, Heroes of Mighty Magic, iets meer ruimte krijgt in de set, komt er ook genoeg materiaal van Tales of Ancient Prophecies voorbij. De Zweden krijgen de beste reacties uit het publiek die ik ooit voor een opener heb gezien en verlaat het podium dan ook onder een daverend applaus en luid gejuich.

DragonForce: Strakke Solo’s

Na 35 minuten wachten betreedt de Britse formatie DragonForce het podium, zonder keyboardspeler Vadim Pruzhanov. Deze is door het label buitenspel gezet voor deze albumcyclus, omdat hij liever bij familie was dan bij enkele promotionele activiteiten. De vijf overige heren zetten een heerlijke set neer. Ik had van meerdere kanten gehoord dat ze live hun solo’s niet kunnen spelen, maar wat kunnen Sam Totman en Herman Li shredden zeg! Tijdens een solo haalt bassist Frédéric Lecrercq zijn Sonic the Hedgehog gitaar tevoorschijn om te laten zien dat hij er ook wel wat van kan en ook drummer Gee Anzalone krijgt een solo.

Klassiekers krijgen ook een kans

De set is natuurlijk gefocust op het nieuwe album, maar ook veel oudere nummers komen voorbij, zelfs van het eerste DragonForce album Valley of the Damned. Zowel in de oudere als nieuwere nummers mist ook zanger Marc Hudson geen noot en ook de grunts in The Edge of the World gaan hem met gemak af. Helaas moest de setlist iets ingekort worden: zo stond bijvoorbeeld Ring of Fire in de encore op de lijsten die er hingen, tot Herman deze besloot weg te halen omdat ze niet klopten. Gelukkig komt klassieker Through the Fire and the Flames nog wel als afsluiter voorbij voordat het vijftal definitief afscheid neemt.

Met het glorieuze optreden van Twilight Force en de zieke set van DragonForce kan ik niks anders doen dan beide bands aanraden! Biebob zelf is ook een fijne zaal qua geluid (hoewel de DJ iets gepastere muziek had mogen draaien) en zal voor mij zeker nog een keer een optie zijn als een band Nederland overslaat of de show al uitverkocht is.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten