LIVE REVIEW: Antillectual in Knoflook

Antillectual 300x200Stel je een zaal voor die ongeveer even groot is als je woonkamer. Stel je daar nou een band in voor. Denk die boze moeder maar even weg, dit is allemaal denkbeeldig, dus kan er geen servies kapot gaan. Okay, nu weet je ongeveer hoe intiem de try-out show van Antillectual was in Knoflook, in Den Bosch. Op 8 juli lieten de Nijmegenaren alvast wat horen van het nieuwe schijfje, Engage! geheten.

De avond wordt geopend door Stark, die al eerder voor Antillectual heeft mogen openen. Helaas komen wij, dankzij OV en eerdere verplichtingen, bijna aan het eind van de set aan, waardoor we alleen maar de helft van het laatste nummer meekrijgen. Het lijkt alsnog genoeg om een goede indruk van te krijgen: de band staat niet stil, de frontvrouw staat regelmatig zo goed als in het publiek en laat zich luid en duidelijk horen. Als je punk wilt, kun je het krijgen ook.

Hierna is het de tijd aan Antillectual voor de try-out. Inmiddels zijn er een stuk of dertig man binnen, is zo goed als iedereen voorzien van bier en heeft de oplettende aanwezige al gezien dat het nieuwe schijfje al op de merchtafel te vinden is. De band pakt de instrumenten op en knalt vanaf het eerste moment. Gitarist Willem laat na een paar nummers weten dat zijn stem niet helemaal 100% is, maar daar valt weinig van te merken. Zelfs als er iets mis is met het geluid, is het niveau van de show hoog genoeg om dat helemaal te vergeten. Ik zie zelden een band die zo energiek aan het spelen is en er duidelijk zoveel plezier in heeft. De vorige was Anti-Flag tijdens Download, dus misschien hoort het gewoon bij punk.

Er wordt een mix van oude en nieuwe nummers gespeeld en na de nieuwe nummers wordt regelmatig om de mening van het publiek gevraagd. Het publiek reageert positief, wat maar beter is ook. De nummers staan al op het album, dus als ze niet goed worden ontvangen is het toch te laat, grapt de band. De grapjes zijn sowieso niet van de lucht deze avond: qua show en humor lijkt het wel een beetje op NOFX en er wordt regelmatig gelachen. Wat mij betreft is het nieuwe materiaal helemaal goedgekeurd! Het oude materiaal ook, aangezien ik de band nog niet eerder heb gezien, maar dat was al eerder uitgeprobeerd natuurlijk.

Ik kan wel een heel verhaal over een fantastische lichtshow en podium neerzetten, maar de lichtshow bestaat uit een enkele lichtslang die niet eens verschillende kleurtjes heeft. Een echt podium is er ook niet. Maakt dat wat uit? Niet echt, vooral niet met deze show. Het is gezellig, het is grappig, de muziek klinkt goed en iedereen heeft het naar zijn zin. Wil je nog meer van een show? Ik niet namelijk. Mocht je hier niet bij zijn geweest – ach, who am I kidding, je was hier hoogstwaarschijnlijk niet – dan heb je echt wat gemist. Gelukkig kun je het inhalen: 29 juli komt Engage! uit en op 31 juli zal het schijfje worden gepresenteerd bij de releaseshow in de Willemeen. Als je zin hebt in een toffe punkshow van eigen bodem, kan ik die zeker aanraden!

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten