ALBUM REVIEW: Avenged Sevenfold – The Stage

avenged-sevenfold-2-900x600Vrijdag 2 december komt het album Voltaic Oceans… Nee nee, wacht. Afgelopen vrijdag bracht Avenged Sevenfold zijn zevende album The Stage uit zonder dit echt aan te kondigen. 27 oktober kon je ze live zien spelen bovenop het gebouw van Capitol Records. Na zo’n 25 minuten aan speeltijd kwam de album cover van The Stage in beeld met de tekst “Now available”. Omdat ik zelf helaas niet kon kijken, was ik de dag erna aangenaam verrast.

God Damn

Godverdomme, wat is dit een lekker begin zeg. Natuurlijk, we hadden de single The Stage al wat eerder, maar nog steeds is de intro van het nummer perfect om je album mee te openen. Het nummer zet hoge verwachtingen voor wat er nog het album nog meer brengt. Daarnaast klinkt het nummer vanaf het begin tot de akoestische solo aan het eind gewoon heerlijk. Hierna opent het nummer Paradigm met een heerlijk zware riff. Het nummer heeft over het algemeen een lekker zwaar gevoel. Het is niet iets speciaals, maar zal live een goede moshpit kunnen garanderen. Sunny Disposition opent interessant en klinkt wat complexer dan de twee eerdere nummers. Op het moment dat de zang van M. Shadows binnenkomt, krijgen we op de achtergrond wat prima gitaarwerk te horen. Het nummer weet een goede indruk op mij achter te laten met de constante wisselingen in de intensiteit en toon van het nummer. Hierna opent de track God Damn, waarin zowel de energie als het tempo lekker hoog liggen. De gitaarsolo met hoge tonen in dit nummer wordt vervolgd met wat akoestisch gitaarspel voordat de elektrische gitaren hun werk weer mogen doen.

Gods Creatie?the-stage

Nog meer referenties naar een grootheid daarboven volgen, als Creating God na een stevige intro switcht naar een meer ritmisch stuk. In het refrein wordt gezongen dat de heren God aan het creëren zijn. Een nummer op het niveau zoals ik het wel een beetje van Avenged Sevenfold verwacht, maar het haalt het helaas niet echt bij wat ik zover heb gehoord. Het volgende nummer heet Angels en is wat rustiger dan de eerdere nummers op het album. Ik moet persoonlijk weer een beetje denken aan het nummer Dear God van het vierde album, Avenged Sevenfold. Het grote verschil is dit nummer niet akoestisch is, is dit wel het type nummer waarop ik meteen verliefd ben en ik ben dus erg blij dat dit nummer aanwezig is. Simulation opent bijna net zo rustig als Angels, maar gaat vervolgens voor het refrein over op een wat zwaardere, maar voornamelijk snellere sound, om vervolgens weer terug te droppen naar het niveau van de intro. Ook het nummer Higher opent rustiger, om vervolgens over te gaan op een lekker catchy riff. Het nummer weet het niveau van het album lekker hoog te houden, onder andere door middel van een heerlijke solo.

Wetenschap

Het nummer Roman Sky is ook weer een rustig nummer, maar dan met wat meerstemmige zang erin. Op dit moment begin ik me toch een beetje verveeld te voelen door het rustige op het album. Gelukkig weet de band het zelf ook en het nummer krijgt iets meer pit na drie minuten. Fermi Paradox wekt alleen al door de naam mijn interesse en Wikipedia leert mij dat Fermi’s Paradox de schijnbare tegenspraak is tussen het ontbreken van het bewijs dat aliens bestaan tegenover de gigantische kans dat aliens bestaan is. Het nummer lijkt echter voor zover ik kan horen niet naar de daadwerkelijke paradox te refereren, tenminste niet expliciet, iets wat ik zelf lichtelijk teleurstellend vind. Het laatste nummer is het vijftien minuten tellende Exist, en het nummer gaat allemaal verschillende kanten op, inclusief een speech van Neil deGrasse Tyson. Het nummer heeft een heerlijk episch gevoel en zorgt ervoor dat ik(op het afsluitende zoemgeluid na) met een goed gevoel blijf zitten na het luisteren.

Conclusie

Hoewel het een goed album is, is het niet helemaal wat ik gehoopt had van een band als Avenged Sevenfold.  Voornamelijk het feit dat er veel rustige nummers op staan vind ik toch wat jammer, ik had graag iets meer zwaar werk van de heren gehoord. Mocht je de band binnenkort live willen zien; ze staan 18 februari met Disturbed en Chevelle in de Ziggo Dome.

Eindbeoordeling: 7,5/10
Releasedatum: 28 oktober 2016
Label: Capitol Records

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten