Suicide Silence: de nieuwe band voor “emo tieners”

Alles verandert. Kan ik dit stuk met een meer cliché zin openen? Goed mogelijk, maar hey, laten we maar gewoon snel verder gaan. Alles verandert en dat betekent dus dat bands dat ook zullen doen. All Time Low is van poppunk naar electropop gegaan, Evanescence heeft iedereen buiten de frontvrouw vervangen, AC/DC heeft de frontman regelmatig vervangen… Als dit een feit van het leven is, waarom haten we het zo?

Okay, dit is natuurlijk ergens door geïnspireerd, dus laat ik er niet langer omheen draaien: Suicide Silence. Na de dood van frontman Mitch Lucker was er gezeik op vervanger Eddie Hermida en toen het schijfje You Can’t Stop Me uitkwam was er gemiep. Met de eerste singles, Doris en Silence, was het klagen een stukje verder gegaan en was er een heuse petitie opgezet om de band ervan te weerhouden het nieuwe schijfje uit te brengen. Kunnen we inmiddels alsjeblieft even net doen alsof we volwassen zijn?

Suicide Silence is niet meer de band die het is geweest. Dat klopt ook, want de oude frontman is nu eenmaal dood en komt niet meer terug. De band heeft Mitch nog volop in You Can’t Stop Me gestopt, maar lijkt nu het rouwproces achter zich te hebben gelaten en vooruit te willen kijken met Eddie. Dat de klank van de band hierbij verandert moet echt niet als zo’n verrassing komen en zou, in een betere wereld, niet op deze manier ontvangen worden. Als je het niet leuk vindt, luister het dan niet. Als je het respectloos vindt, leg me dan eens uit hoe de band Mitch meer had kunnen eren. You Can’t Stop Me was niet genoeg? De band niet dood laten bloeden was niet genoeg? De leden kunnen Mitch niet terughalen en weten een heel stuk beter wat hij had gewild dan ieder van jullie.

Het nieuwe materiaal van de band is inderdaad anders dan het eerdere, maar dit is verre van de eerste keer dat zoiets gebeurd en het zal ook echt niet de laatste keer zijn. Waar waren deze petities toen Bring Me the Horizon Drown uitbracht? Je gaat me niet zeggen dat Drown hetzelfde klinkt als Diamonds Aren’t Forever. Waar is het gezeik bij letterlijk elk Panic! at the Disco album? Oh, dat is niet hetzelfde publiek als bij Suicide Silence? Gefeliciteerd, jullie zijn officieel erger dan de stereotype emo fangirls. Wees daar maar vooral trots op.

Deze feature betekent niet dat ik een fan ben van de nieuwe Suicide Silence. Het is nooit echt mijn genre geweest en die cleans in Doris zijn gewoon ernstig. Maar in plaats van het respectloos te noemen en proberen de band op te heffen (want als Suicide Silence het album niet uit kan brengen, is er een grote kans dat dat het einde van de band betekent) kun je de band ook gewoon… oh, ik weet niet, zijn ding laten doen? In plaats van je druk te maken over respect voor een persoon die er niets meer aan heeft, kun je je ook druk maken over de vijf mensen die nu respectloos worden behandeld. Als je meer geeft om een overledene dan om de levenden, dan ben jij het probleem en niet zij.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten