Vieze spelletjes met onze tickets

Ik heb al eerder geschreven over de verkoop en doorverkoop van tickets. Je zou dus denken dat ik mijn zegje inmiddels heb gedaan, maar gelukkig gebeuren er altijd weer nieuwe dingen waar ik boos over kan worden. Deze keer is het niet alleen de schuld van Ticketmaster/Live Nation en ja, daar ben ik ook verrast over.

Wat is er aan de hand?

Taylor Swift zal binnenkort gaan touren om haar nieuwe album, Reputation, te promoten. Net zoals de meeste artiesten wil zij dat haar fans de tickets kunnen krijgen die ze willen en hiervoor heeft ze een plan gemaakt. Fans kunnen zich inschrijven voor een wachtrij (#VerifiedFan bij Ticketmaster), waardoor ze al voorbij het refresh-proces zijn dat we allemaal kennen. Om meer punten bij elkaar te sparen en hoger in deze wachtrij te komen, kun je verschillende dingen doen: je inschrijven voor de nieuwsbrief, de nieuwe video kijken, merch kopen, dertien exemplaren van het album pre-orderen…

Als je dacht dat Metallica en Guns N’ Roses kaartjes duur waren, dan is dit helemaal onbetaalbaar. Om dus een kans te maken op een ticket moet je flink wat geld op tafel leggen, veel tijd erin steken en daarna nog eens het ticket zelf kopen. Gelukkig is dit nog steeds niet zo duur als een VIP-ticket voor Tokio Hotel. Je moet ergens de positieve kant vinden.

Anti-bot en anti-fan

Dit alles wordt gedaan om de bots tegen te gaan, natuurlijk. Nog steeds is het geen groot genoeg probleem voor Ticketmaster om dit zelf aan te pakken, maar zodra er geld kan worden verdiend, kan het ineens wel. Het is niet bekend of Ticketmaster zelf geld krijgt van het #VerifiedFan systeem, al durf ik toch wel te gokken dat dit zo is. Gelukkig zijn er ook geen manieren voor bots om alsnog tickets te krijgen op deze manier… Oh, wacht, veel manieren om punten te krijgen gaan over dingen delen, kijken en andere acties die een bot ook kan doen.

Weet je wat het kutste is aan deze actie? Buiten de geldklopperij en de schijnheiligheid? Het is nog steeds maar de vraag of je een ticket krijgt. Welke idioot heeft dat bedacht? Oh, laten we mensen veel geld uit laten geven, iedereen op social media lastigvallen, en misschien win je nog steeds niet. Je kunt net zo goed Candy Crush gaan spelen, dan heb je in ieder geval nog het idee dat je iets voor elkaar krijgt.

Ik zou ook echt niet weten hoe je dit nou voor elkaar kunt krijgen zonder dat al deze problemen er zijn… Oh, wacht, festivals hebben al jaren het ambassadeur systeem, wat de low-tech versie van dit gedoe is. Daar krijgen Swift en co alleen minder geld van en Ticketmaster kan niet de good guy spelen, dus natuurlijk wordt dat niet gebruikt. Je zou ook eens een goedwerkend systeem inzetten waar je geen vinger in de pap hebt. Flikker eens een eind op.

Vieze spelletjes

Het ticketdoorverkoop probleem is nog steeds te groot, maar dit is absoluut niet de oplossing. Je kunt niet verplichten dat mensen een kans op een ticket moeten kopen, als een veel te dure en exclusieve loterij. Als Ticketmaster zijn verantwoordelijkheid niet wil nemen, dan moeten artiesten dit helaas afdwingen (zie de tickets op naam bij bijvoorbeeld Metallica) en niet net zo vies gaan meespelen. Boycotten kan jammer genoeg niet, maar hopelijk is dit het begin van het eind van deze gore spelletjes met onze tickets.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten