ALBUM REVIEW: Visions of Atlantis – The Deep & the Dark

Visions of Atlantis is een Oostenrijkse symfonische power metal band die is opgericht in 2000. De band heeft zich qua stijl laten inspireren door de symphonic metal van het eerste uur en haalt veel inspiratie uit de legendes van Atlantis. Visions of Atlantis verder ook niet je doorsnee band uit het genre, want er is net zoveel mannelijke als vrouwelijke zang in de muziek aanwezig.

Veel gelijkenis met andere bands

Bij het eerste nummer The Deep & the Dark kreeg ik af en toe het gevoel of ik naar Nightwish aan het luisteren was. De nummers The Silent Mutiny en Words of War doen weer aan Amaranthe denken en Book of Nature, The Grand Illusion en Dead Reckoning hebben iets weg van een combinatie tussen Xandria en het al eerder genoemde Nightwish. Ook zijn er hier en daar invloeden van Sonata ArcticaWithin Temptation en Stream of Passion te horen. Het is net alsof een groot aantal symphonic en power metal acts zijn krachten gebundeld heeft om dit album te maken.

Zilte avonturen

Deze grote lijst aan overduidelijke invloeden betekent zeker niet dat Visions of Atlantis geen eigen geluid heeft. Het album geeft het gevoel dat je verre reizen op zee aan het maken bent, onderweg naar mythologische eilanden. Veel nummers zouden uitstekend gebruikt kunnen worden voor films over ontdekkingsreizigers en piraten. Wat dit betreft past de album cover perfect bij de inhoud.

Passie & gevoel

The Deep & the Dark is een fijn album om bij weg te dromen en je krijgt al snel zin om op avontuur te gaan, op zoek naar verloren schatten en gezonken eilanden. De bandleden zijn goed op elkaar ingestemd en het ontbreekt ze zeker niet aan passie en gevoel. Het enige wat ik heb aan te merken op het album is dat de overgang tussen de nummers vaak beter had gekund. Het voelt meer of elk nummer een los avontuur is. Het zou mooier zijn geweest als opvolgende nummers verder zouden gaan waar het voorgaande gebleven was.

Aan het einde van het mooie, laatste nummer The Last Home vind ik toch wel erg jammer dat het album nu al afgelopen is. Gelukkig is Visions of Atlantis vanavond (16 februari 2018) in Nijverdal te vinden voor een optreden en is hij morgen in Haarlem te bewonderen. Waarschijnlijk zul je daar een goed aantal van deze tracks live kunnen bewonderen, want dat zijn deze zeker waard!

Eindcijfer: 8,5
Releasedatum: 16 februari 2018
Label: Napalm Records

The Deep & the Dark van Visions of Atlantis is te koop bij Bol.com.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie