EP REVIEW: Ruben Hultman – Portraits

Credit: Jonathan Vilhelm Andersson

Credit: Jonathan Vilhelm Andersson

Ruben Hultman heeft al veel ervaring in de muziekwereld: van hardrock tot punk en indie, hij heeft het allemaal gedaan. Inmiddels heeft hij een solo-project opgestart, waar hij een nieuwe EP voor heeft uitgebracht onder de naam Portraits. Hultman heeft alle instrumenten zelf ingespeeld, buiten de drums, die een goede vriend van hem op zich heeft genomen. Dat belooft dus al veel goeds!

Het schijfje heeft zes nummers in totaal, die allemaal dezelfde stijl hebben. Als je een nummer hiervan hoort en goed vindt, dan vind je de rest gegarandeerd ook goed. Portraits is een iets zachtere variant van poppunk – noemen we dat tegenwoordig poprock? Het is in ieder geval een goede mix tussen de genres die Hultman al eerder heeft gespeeld. Je kunt dus duidelijk de invloeden terughoren, wat altijd leuk is! Het voelt niet als iets compleet onverwachts, maar is een logisch vervolg op het verleden.Ruben Hultman Portraits

Alle nummers hebben wel dezelfde stijl, maar toch neigt alles net een iets andere kant op. In Melancholy MelodySkeletons en Tied Hands hoor je de punk invloeden terug. Brother en Pictures hebben daarentegen weer alternative rock invloeden. Het interessante hieraan is dat niet alleen de muziek hierop is aangepast, maar ook de vocals: zo klinken de vocals bij de alternative rock nummers alsof ze door een oude radio worden gespeeld, wat een leuke extra laag geeft aan de tracks.

Een klein minpuntje is wel dat de tracks soms afgekapt worden, maar dit kan ook goed aan de stream liggen. Nummers die in elkaar overgaan geven een heel leuk effect en het lijkt alsof dat hier ook geprobeerd is, maar dan moet er wel een overgang zijn en juist die overgang mist. Dit maakt iets minder uit als je de plaat op shuffle aanzet – zoals ik eerst per ongeluk had gedaan, oeps – maar mocht je de EP als een samenhangend geheel willen luisteren, is dat niet aan te raden. Hij is ook veel leuker als je hem gewoon op volgorde luistert, aangezien er echt een begin, midden en einde aan het schijfje zit.

Portraits is een EP waarin je tegelijk verschillende kanten van Ruben Hultman kunt zien. In zijn geheel is het een leuke plaat met net genoeg afwisseling om het fris te houden. Ik ben benieuwd naar hoe hij de nummers live ten gehore brengt, want ik heb zo het gevoel dat de nummers dan echt tot hun recht komen. Het is een aanrader voor mensen die van de zachtere kant van alternatief houden en een goed voorbeeld voor degenen die alles het liefste zelf inspelen, want uit deze EP blijkt maar weer dat dit zeker goed kan gaan!

Cijfer: 6,5/10

Releasedatum: 1 juni 2016

Label: –

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten