LIVE REVIEW: Good Charlotte in TivoliVredenburg

Good Charlotte 300x200Het is zondag 21 augustus en de NS-treinen zitten weer eens volop in de knoei, waardoor ik nog maar net op tijd bij TivoliVredenburg aan kan komen om het optreden van Good CharlotteWaterparks en Big Jesus mee te maken. Het is precies vijf jaar en twaalf dagen geleden dat de band uit het Amerikaanse Waldorf in Nederland was. Het is dus inmiddels wel hoog tijd dat de mannen weer op de Nederlandse planken staan.

De avond wordt geopend door Big Jesus. Het is duidelijk dat de band van een ander kaliber is dan de Pop Punk die nog zal volgen, maar dat maakt het niet minder goed. De band staat rustig op het podium, maar haalt uit zijn instrumenten strakke, zware geluiden die lekker de zaal door brommen. De muziek is aardig downtempo, maar technisch van een hoogstaand niveau. Dat het publiek, wat vooral gekomen is voor Good Charlotte, niet goed weet wat het er precies mee aanmoet, is geen verrassing. Toch wordt het op het eind ontvangen met een groot applaus en kan de band tevreden het podium verlaten. Mij hebben ze er in ieder geval bij als potentiële fan en ik zal zeker het debuutalbum van Big Jesus, dat op 30 september uitkomt, een kans geven.

Hierna is het eigenlijk de beurt aan Waterparks, maar na veel klussen en proberen op het podium, blijkt dat er een op korte termijn niet te repareren technisch probleem roet in het eten gooit voor de band. Het publiek zal de band een andere keer moeten bezoeken. Het podium wordt dus snel omgebouwd zodat Good Charlotte op tijd kan beginnen.

Om 21:30 gaan de lichten uit en komen de Madden broertjes samen met de rest van de band het podium opgerend. Na een snelle “Hey, how are you all doing!” wordt direct Good Charlotte hit The Anthem ingezet. Joel Madden is direct over het hele podium te zien en ook bij de rest van de band spat de energie er vanaf. Dat de band goed op elkaar ingespeeld is, is ook wel duidelijk met de goed gesynchroniseerde poppunksprongen tijdens dit nummer. Hoewel het geen Neck Deep show is, zijn er ook hier een aantal crowdsurfers te bekennen.

Met deze Pop Punk Pizza Party van start (er was iemand verkleed als een stuk pizza, dus het was technisch gezien een pizza party) is er ook ruimte voor wat humor, eenheid en emotie tussen de nummers door. Zo hield iemand een bordje omhoog om te vragen voor Waterparks dickpics, waarna Joel de fan aanraadde de mannen backstage op te gaan zoeken. Naast deze zijn er nog veel meer situaties waarin de band de interactie met het publiek aangaat, maar zo iets is natuurlijk meer om zelf te ervaren dan achteraf in een review te horen. Aan gesprek was echter geen gebrek.

Aan muziek gelukkig ook niet. We hebben namelijk zelfs een primeur. Good Charlotte heeft vorige maand zijn album Youth Authority uitgebracht en dan heb je natuurlijk de kans dat een bepaald nummer voor het eerst live gespeeld gaat worden. Zo mocht het publiek als eerste de live versie van The Outfield horen. Dat de band uiteindelijk niet wist waar zijn eigen setlist op zou houden was ook wel duidelijk. Ik heb het niet exact bijgehouden, maar volgens mij heeft de band wel vier keer afscheid genomen van het publiek voordat onze wegen echt weer moesten scheiden. Dit was echter pas na afsluiter Lifestyles of the Rich & Famous, waar we toch een beetje van Waterparks mee konden krijgen. Waterparks frontman Awsten Knight kwam namelijk de tweede helft van het nummer ook op het podium om mee te zingen. Na de laatste noten hiervan was het toch echt afgelopen. We hoeven echter niet te treuren, want begin 2017 komt de band al met een nieuwe tour naar Nederland.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten