Een terugblik op het festivalseizoen

Festival 900x600Het festivalseizoen van 2016 is weer voorbij. Natuurlijk zijn er her en der een aantal die nog plaats moeten vinden, maar het is nu niet meer zo dat je elk weekend uit drie verschillende festivals kan kiezen. Kortom: dit is de perfecte tijd om terug te kijken op het festivalseizoen en te zien wat we hebben geleerd!

Wat het meeste bij zal blijven (bij mij in ieder geval, maar ik ben dan ook degene die dit schrijft), is de regen. Niet alle festivals zijn verregend – verrassend genoeg zijn juist degene aan het eind van de zomer droog gebleven – maar er is genoeg gevallen bij onder andere Pinkpop, Jera On Air en D(r)ownload. Gelukkig heeft dit meteen bewezen dat muziek sterker is dan een beetje (veel) nattigheid; BABYMETALNOFX en Breaking Benjamin zijn nog steeds ijzersterk als je verzopen bent, Rammstein 900x600 er zijn vaak tenten waar je ook muziek kunt horen en/of kunt schuilen en met regenlaarzen en een poncho kom je heel ver.

De vurige optredens van dit seizoen hielpen hier ook aan mee. Onder andere All Time LowNightwish en natuurlijk Rammstein brachten veel vlammen mee, waardoor je niet alleen een fijne barbecue geur krijgt, maar ook nog eens wat warmte. Het helpt natuurlijk ook mee dat het publiek, helemaal bij de headliners van een festival, vaak groot genoeg is om zelf hitte op te wekken en aangezien je toch al vies bent, kun je jezelf meteen warm moshen en dansen zonder je zorgen te maken om je kleding. Die is toch al verpest!

Bij een festival sta je vaak verder van het podium af dan bij een show, maar door de grotere velden staat de muziek nog een tandje harder dan normaal. Hierdoor is oorbescherming mogelijk zelfs nog belangrijker bij een festival dan bij een clubshow. Vergeet niet: als je later nog muziek wilt horen, bescherm nu je oren!

Milk Teeth 900x600Ik gooi het even op een hele andere toer. Een paar van de beste shows die ik dit seizoen heb gezien, zijn van bands met vrouwelijke leden geweest. Ik noem een Milk TeethSkilletFor I Am King. Helaas kan ik dit lijstje niet veel verder uitbreiden, want zelfs al gaven al deze bands echt hele goede shows, er zijn nog steeds niet veel vrouwen op het podium te vinden. Deze discussie woedt al veel te lang en je hebt waarschijnlijk geen zin om mijn mening hierover te horen (die komt later wel een keer, in een eigen feature), maar meiden: pak een instrument op en start een band, zodat we over een paar jaar meer rockende vrouwen hebben!

Als laatste heb ik (en jij ook vast wel) geleerd hoe goed festivals zijn om nieuwe bands te leren kennen of oude weer billy-talent-2-900x600opnieuw te zien. Ik had Call It Off en As It Is al een flinke poos niet gezien, maar mijn liefde is na de festivalset die ik zag weer hard aangewakkerd. Ik ben ook verliefd geworden op de liveshows van Anti-FlagNOFX en Zebrahead en heb mijn grote nieuwe liefde leren kennen, in de vorm van Billy Talent. Hoeveel beter wil je het hebben?

Volgend jaar doe ik weer gewoon mee aan het festivalseizoen, ook al voel ik me nog steeds geen festivalmens. Ik zal beter voorbereid zijn met regenlaarzen en poncho’s, de vrouwen zo veel mogelijk bezoeken en me helemaal onderdompelen in nieuwe muziek. Er is altijd wel een plekje in mijn hart voor een nieuwe bandliefde!

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten