EP REVIEW: William Control – The Pale EP

William Control 300x200William Control is geen normale artiest. Technisch gezien zijn er geen normale artiesten, maar zelfs daarbij valt hij een beetje buiten de boot. In plaats van een album van zo’n tien tot veertien nummers uit te brengen, zal William Control maar liefst vier EP’s uitbrengen, waarvan de eerste, The Pale geheten, nu uit is.

Elektronisch

Dat is wel genoeg introductie, lijkt me. Als eerste valt het op dat er meer focus ligt op de elektronische invloed. Nu is William Control daar nooit vies van geweest, maar het komt nu een stuk meer naar voren en heeft ook zeker de boventoon op het schijfje. Werkt het? Met vlagen. De ritmes verschillen niet genoeg om alle nummers echt uniek aan te laten voelen. Qua sound komt het hierdoor dichter bij IAMX, wat alleen een nadeel is als je geen fan bent van de toch iets zachtere muziek van IAMX.

Het Control recept

william-control-pale-ep-album-coverEr zijn wel bepaalde elementen waardoor je zeker weet dat je naar William Control luistert. Het intense (elektronische) drumwerk kruipt bij elk nummer weer onder je huid en in je ruggengraat. Dit was al duidelijk nadat The Monster uit was gekomen, welke de eerste single was van de EP. Als je nog niet zeker was of William nog steeds van de BDSM is, dan hoef je maar het einde van When the Love Is Pain te luisteren – net als bij The Filth and the Fetish kreunen hier ook vrouwen alsof ze helemaal lens geslagen worden en tegelijk een orgasme krijgen. Als laatste kun je ook duidelijk de mix tussen instrumenten en elektronica horen, wat voor mij altijd een pluspunt is. Als jij liever het één of het ander hebt, dan is deze EP niet echt een aanrader, maar dan zul je waarschijnlijk al geen William Control luisteren.

Paranormale vibe

Deze mix wordt nu duidelijker dan ooit met de vocalen, want die zijn allemaal flink bewerkt. Ben ik daar normaal gesproken een fan van? Niet echt. Werkt het wel hier? Ja, dat kun je wel stellen. Het geeft alles een meer paranormale vibe en dat lijkt toch te zijn waar William Control heen wil met dit schijfje. Ik ben benieuwd of de rest van de EP’s dezelfde lijn zullen volgen of ook weer een andere richting in slaan, want ook al klinkt veel hetzelfde, toch heeft ieder nummer wel iets dat het toch uniek maakt, al zijn het maar wat kreunende vrouwen.

Cijfer: 7/10
Label: Control Records
Releasedatum: 14 oktober 2016

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten