LIVE REVIEW: IAMX in De Helling

Photo credit: Saryn Christina

Photo credit: Saryn Christina

Eerder dit jaar was IAMX al in Nederland te vinden. In de tussentijd is er een nieuw schijfje uitgekomen, wat een nieuw tour betekent. Hierbij is Nederland ook deze keer niet overgeslagen. Op 3 december was het zover en gingen de deuren van De Helling open voor deze ervaring.

Er is geen voorprogramma bij deze show, wat ook redelijk logisch is. Niet alleen is het lastig om iets soortgelijks aan IAMX te vinden, ook staat het podium zo enorm vol gebouwd dat een voorprogramma waarschijnlijk weinig zou kunnen. Gelukkig maakt dit weinig uit: voor de show zit de sfeer er al goed in bij het publiek. Er wordt al regelmatig om IAMX geroepen en het bier vloeit rijkelijk. Iets over half negen gaan de lichten dan toch uit en begint de show echt.

Dit is de laatste 2016 show van de heren en dames en dat blijkt: echt alles wordt gegeven. Over het algemeen zijn Chris Corner en zijn bandleden al goed op dreef, maar het lijkt ditmaal nog een extra schepje erbovenop te krijgen. Vooral keyboardiste Janine Gezang gaat helemaal los: ze staat geen moment stil en weet hierbij ook nog het publiek op te zwepen. Corner zelf is iets minder actief, maar stort zich volledig in zijn vocalen. Het is prachtig om te zien hoe hij twee microfoons tegelijk weet te gebruiken en hoe vaak de veren op zijn hoofd eraf vallen omdat hij gewoon te druk aan het bewegen is. Hierbij komt ook nog dat er meerdere instrumenten worden bespeeld door zowat iedereen, waardoor het talent echt goed naar voren komt.

Een IAMX show is meer een ervaring dan een set. Het gaat er niet om hoe goed je de teksten of de band kent, het gaat om de sfeer, om de energie die van het podium afspat. De hoeveelheid rook, de lichtshow en de visuals die op de schermen achterop het podium te zien zijn dragen hier alleen maar aan bij. Het is bijna onmogelijk om stil te staan op de muziek en dat heeft voor eens weinig te maken met de harde bas. Het mag nog wel even genoemd worden dat Corner ditmaal een stuk losser lijkt dan bij de eerdere shows – niet alleen praat hij meer met het publiek, hij is ook een stuk beweeglijker. De vocalen zijn niet altijd geweldig te horen, maar je kunt niet alles hebben helaas.

Na maar liefst twee toegiften is het dan toch voorbij en moet de hete, zwoele sfeer van binnen worden verruild voor de bijtende kou buiten. Als er iemand weet hoe je een show en een bepaalde sfeer neer moet zetten, dan is het IAMX wel en ik durf met zekerheid te stellen dat dit een geweldige laatste show van 2016 was voor hem.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten