BOEK REVIEW: The Hepatitis Bathtub and Other Stories – NOFX met Jeff Alulis

Degenen onder ons die NOFX weleens live hebben gezien, weten dat de heren vaak de raarste verhalen vertellen. Als je nou altijd al hebt willen weten hoeveel van deze verhalen waar zijn: NOFX heeft, samen met Jeff Alulis, zijn levensverhaal in boekvorm gegoten en deze uitgebracht.

Dagboek

Het boek is anders opgebouwd dan de eerdere boeken waar ik een review over schreef – in plaats van het hele verhaal achter elkaar, heeft dit meer een dagboek-vibe. Alle bandleden komen aan het woord om over hun levens te vertellen, dus buiten dat dit boek de hele carrière van NOFX beslaat, leer je ook alles van alle bandleden die langere tijd bij de band hebben gezeten. Je leest over de punkscene waar de heren vanaf het begin in zaten, de eerste tours, alle rare en toevallige ontmoetingen met bekende mensen in de scene en nog veel meer.

Eigen stijl

Je kunt goed merken dat het boek samen met NOFX is geschreven, want je kunt de hoofdstukken van de leden bijna in hun eigen stem
horen. Sterker nog, richting het eind van het boek vergat ik eigenlijk nooit meer van wie ik nou een hoofdstuk aan het lezen was (ik ben een beetje verstrooid, dus dit gebeurde in het begin nog weleens), omdat ik het idee had dat ik de heren echt had leren kennen, inclusief hun eigen stijl. Het is vlot geschreven, met veel humor, en het dagboek gevoel zorgt ervoor dat je er helemaal in wordt gezogen.

Heftige onderwerpen

Het boek behandelt ook verschillende zware onderwerpen – onder andere drugsmisbruik en mishandeling – maar dit wordt nooit echt verschrikkelijk heavy. Dit komt vooral door de karakteristieke humor van de heren, die overal in zit verweven, maar ook omdat er op de juiste momenten een pauze wordt genomen van deze onderwerpen om weer even op adem te komen. In de footnotes kun je vaak lezen hoe het is geëindigd met bepaalde mensen die worden genoemd of die ergens een rol hebben gespeeld in het leven van NOFX. Helaas zijn deze footnotes vaak een beetje verdrietig, omdat de persoon in kwestie is overleden, maar je kunt er wel goed uithalen hoe veel de mannen nog om deze mensen geven.

Dus?

Geloof me, ik heb echt gezocht naar iets negatiefs om over dit boek te zeggen, maar ik kan gewoon niets vinden. Het is een enorm leuk boek, zelfs als het minder leuke onderwerpen behandeld. Het vertelt een down-to-earth verhaal over de punk scene waardoor je echt meteen je haren in een hanenkam wilt doen en ergens het anarchy logo op wilt kalken. Bovenal wil je heel veel meer NOFX nummers gaan luisteren, want je hoort ze ineens in een ander licht. Dat, en je weet ineens een heel stuk meer over alles wat met de mannelijke genitaliën te maken heeft.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten