Terugblik: twenty one pilots’ 2016

twenty one pilots 300x200Het is weer december en dat betekent feestdagen! Daarentegen betekent het ook dat het jaar bijna af is gelopen, wat de beste tijd is om terug te kijken op 2016. Sommige bands hebben een bewogen jaar gehad en daar besteden wij graag wat extra aandacht aan. We beginnen met waarschijnlijk de grootste alternatieve band op het moment: twenty one pilots!

Tyler Joseph en Josh Dun zijn natuurlijk al langer flink bezig met doorbreken. Sterker nog, als deze site vorig jaar had bestaan, had ik waarschijnlijk ook een artikel geschreven over hun 2015. Toch is alles dit jaar nog meer in warpdrive gekomen, want inmiddels kent bijna iedereen de mannen wel. In februari 2016 kreeg twenty one pilots zijn eerste grote Nederlandse hit met Stressed Out, die bijna 24/7 bij 3FM gedraaid leek te worden. Ook stonden de heren die maand in een uitverkochte 013.

Het leek erop dat Stressed Out wel een megahit zou worden, maar dat het hierbij zou blijven. Langzaamaan werd het nummer minder gedraaid – in de tussentijd was de haat op dit nummer vanuit de fans zo erg geworden dat Joseph tijdens een show de lyrics had veranderd om hier aandacht voor te vragen – en leken de heren one hit wonders te zijn. Natuurlijk weet je dat dit niet het geval is: in juni kwam Heathens uit, van de Suicide Squad soundtrack, en het verhaal begon weer van voren af aan.

Voor nu is het even afwachten wat de volgende hit zal worden: Ride wordt wel met enige regelmaat gedraaid, maar daar blijft het bij. Zelfs altwenty-one-pilots-award zou er geen hit meer komen – wat onwaarschijnlijk lijkt – kan de band alsnog met een heel goed gevoel en een vol huis op 2016 terugkijken. In totaal heeft twenty one pilots dit jaar dertien awards gewonnen, wat erop neerkomt dat Dun en Joseph allebei 6.5 awards in de woonkamer neer kunnen zetten. Ongetwijfeld komen hier volgend jaar meer bij, want het lijkt er nog steeds op dat er in 2017 aan nieuwe muziek gewerkt zal worden.

In de tweede helft van 2016 is de band naar grotere zalen gegroeid, die ook stuk voor stuk uitverkocht raakten. Sterker nog: voor de show in de Heineken Music Hall zochten er ongeveer evenveel mensen naar een ticket via TicketSwap als dat er in de zaal pasten. Gelukkig is twenty one pilots altijd wel ergens anders te zien, want hij was ook vaak op de televisie om een paar nummertjes te spelen. Wel vooral Amerikaanse shows, dat is helemaal waar, maar er is altijd YouTube om het op terug te zien.

Ik kan nu wel een voorspelling gaan maken over hoe het 2017 van de heren zal zijn, maar de band blijft alle verwachtingen overtreffen. Ik durf dus alleen te voorspellen dat we nieuwe muziek zullen krijgen en als de band volgend jaar een concert in Nederland zal geven, dan staat hij in de Ziggo Dome. Het zal lastig worden om 2016 te gaan overtreffen, maar ik geloof dat twenty one pilots de wereld kan redden… eh, ik bedoel dat de band zijn best zal doen om 2017 nog beter te maken.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten