Tickets te koop, zo goed als nieuw

Ticket feature foto 300x200Het is nog steeds niet geweldig gesteld met de ticketverkoop in Nederland. Dan heb ik het niet over hoeveel tickets er daadwerkelijk verkocht worden – ik zou juist zweren dat als je geen show in Nederland kunt uitverkopen, je dat nergens kan. Nee, ik heb het dan over de echte ticketverkoop: voorverkoop en tweedehands vooral. Veel mensen hebben een mening, maar er is geen kant en klare oplossing. Hieronder bespreek ik drie veelgehoorde of gebruikte oplossingen en wat de voor- en nadelen zijn.

1. Kaartjes op naam zetten

Dit is de oplossing die het meeste gehoord wordt. Verschillende festivals en bookers doen het al zo: zie bijvoorbeeld Pukkelpop, waar het al een aantal jaren met succes lukt. Het grote voordeel hiervan is duidelijk, want het is zo een stuk minder makkelijk om kaarten door te verkopen voor winst. Bij Pukkelpop kost het geld om de naam van je kaartje te laten veranderen en aangezien je niet meer de dag van tevoren voor woekerprijzen je ticket kwijt kan, zullen er minder mensen alleen maar tickets kopen om ze door te verkopen.

Het grote nadeel hiervan is, zoals onder andere gezegd door Ticketmaster, dat het een stuk langer duurt om de rij naar binnen te krijgen als er op naam gecontroleerd moet worden. Ikzelf heb hier, toen ik in 2015 naar Pukkelpop ging, weinig last van gehad, maar het is alsnog een belangrijk punt om te benoemen. Bij grote zalen of podia met weinig en/of kleine ingangen zal het ook voor meer opstoppingen zorgen. Als laatste zou dit natuurlijk een grote hinder zijn als je wel legitiem van je kaartje af wilt, omdat je bijvoorbeeld ziek bent geworden.

2. Officiële doorverkoop

Eén van de betere manieren op het moment om tweedehands kaartjes te krijgen, is TicketSwap. Ik bedoel, je kan niet te veel vragen (hooguit 120% van de officiële ticketprijs), je krijgt in ieder geval een ticket en als de proef van Melkweg en TicketSwap aanslaat, dan ben je verzekerd van een echt kaartje. (Als je niet weet wat deze proef is: onder de naam Secure Swap zullen tickets, zodra je ze koopt, vervangen worden door een compleet nieuw kaartje, zodat er geen kans is dat de verkoper alsnog naar de show gaat/meerdere malen doorverkoopt en je dus alsnog niet naar binnen kan. Meer informatie is hier.)

Ikzelf ben een enorme fan van TicketSwap, dus dit is mogelijk niet helemaal zonder vooroordeel. Het is een beter systeem dan Seatwave en Marktplaats, waarbij je welke prijs dan ook kan vragen. De argumentatie van Ticketmaster dat iemand het bedrag wel kan vragen, maar dat het niet per se betaald wordt, slaat eigenlijk nergens op. Het lijkt makkelijker en eerlijker om er gewoon een limiet op te zetten, net als TicketSwap doet. Toch zijn er hier ook wat nadelen: hardcopy tickets kunnen niet tot nauwelijks verkocht worden, waardoor het systeem in bijvoorbeeld Engeland niet werkt. Ook weet je nooit 100% zeker, op het moment, dat je ticket het ook echt zal doen als je eenmaal bij de deur staat.

3. Hardcopy tickets

‘Maar dan gaan we toch gewoon terug naar de goede oude tijd, waar je nog voor het postkantoor moet liggen!’ Ja, denkbeeldige persoon die ik net heb bedacht, dat kan inderdaad. Je bent dan verzekerd van een geldig kaartje, je kunt zien wanneer je ongeveer aan de beurt bent (wat er nog weleens aan scheelt, met de wachtrij methode van Ticketmaster) en limieten zijn makkelijker aan te houden. Wat wil je nog meer?

Het simpele feit dat niet iedereen in de buurt van een postkantoor woont is eigenlijk al genoeg. Tickets gaan ook vaak om 10 uur ’s ochtends in de voorverkoop en terwijl je wel tijdens werk/school even snel kaartjes kan kopen, is het toch lastiger om even om te rijden of een stuk later te komen hierdoor. Ten tweede hebben we met Pinkpop 2016 gezien dat dit ook verkeerd kan gaan: postkantoren hadden flinke hoeveelheden van tevoren uitgeprint die later niet nodig bleken te zijn. Eerst waren weekendkaarten uitverkocht, toen toch niet, daarna waren ze via de site verkrijgbaar en nu zijn ze dan echt uitverkocht. Als laatste kun je hierbij je tickets dus nog moeilijker verkopen, aangezien er hier geen TicketSwap voor is.

Er is geen simpele oplossing voor dit probleem, al denken velen dit wel. Alles heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Zoals al eerder gezegd ben ik de grootste voorstander van TicketSwap, al helemaal nu Secure Swap een ding lijkt te worden. De tijd zal uitwijzen of dit ook echt helpt tegen de grote problemen rondom ticketverkoop. Iedereen heeft recht op een ticket voor de show en iedereen moet ook een gelijke kans hebben een ticket te kunnen krijgen.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten