twenty one pilots en Tom Searle: de valkuil van sensatie

twenty one pilots 300x200Het internet is een geweldige uitvinding. Je kunt je gedachten met iedereen die een internetverbinding heeft delen, je kunt al het nieuws op de voet volgen en je bent nooit verder dan een Google search vandaan van alle bekende informatie. Natuurlijk komt hier een maar, want als je wilt dat zo snel mogelijk zo veel mensen iets zien (en er geld aan wilt verdienen in sommige gevallen), is het het makkelijkst om naar sensatie en clickbait te grijpen.

Een duidelijke en recente situatie waarin dit gebeurde is natuurlijk de twenty one pilots show op Reading Festival. Tijdens Car Radio wilde frontman Tyler Joseph, zoals gewoonlijk, ergens opklimmen. Hij besloot om naar een platform in het publiek te crowdsurfen, maar dit pakte verkeerd uit. Nadat hij in het publiek verdween, duurde het een lange tijd voor hem om bij het platform te komen, waar bleek dat zijn shirt flink was gescheurd en hij een schoen miste. Hierna zei Tyler tegen drummer Josh Dun dat ze klaar moesten zijn, waarna de show was afgelopen.

Er zijn inmiddels meerdere verhalen van deze situatie naar buiten gekomen. Sommigen zeggen dat Tyler is aangevallen, anderen dat er niet genoeg publiek was om hem te ondersteunen en van alles ertussenin. Tyler zou de show hebben afgekapt omdat hij geshockeerd was, of omdat de set al was uitgelopen. Totdat de band zelf reageert, kunnen wij niet precies weten wat er is gebeurd. Als je hierover wilt schrijven, praten, discussiĆ«ren, wat dan ook, kun je dus niet gehaast te werk gaan en de eerste de beste uitleg pakken die je vindt, of er gewoon zelf maar eentje bedenken. Het is belangrijk om juist een helder overzicht van de gehele situatie en de verhalen te geven, want dat is het meeste nodig in zo’n geval. Meer drama is nooit meer beter. Daarbij werk je dan mee aan het slechte imago van fans en daar moeten we juist tegen strijden.

Soms zijn er gevallen die wel een duidelijk, betrouwbaar verhaal hebben. Neem bijvoorbeeld het overlijden van Architects gitarist Tom Searle. De meeste sites hebben hier aandacht aan besteedt, met een goede reden. Het is een groot verlies voor de scene en hij heeft veel mensen geraakt. Als je hierover schrijft of een post deelt, krijg je daar natuurlijk veel aandacht mee en daar is absoluut niks mis mee. Daarentegen heb ik wel een aantal keer gezien dat dit geval gewoon uitgemolken wordt voor zoveel mogelijk zichtbaarheid en ja, clicks. Ik snap niet goed hoe mensen met zichzelf leven als ze zo’n erge situatie keihard uitmelken voor hun eigen gewin. Maar goed, meer bekendheid en meer geld is natuurlijk belangrijker dan respect.

Ik heb het nu nog niet eens over clickbait gehad, maar daar zullen de meesten van jullie al wel alles van weten. Het staat ten slotte dagelijks op Facebook. Gelukkig zijn hier al meerdere acties tegen en zie ik regelmatig in de comments wat de ‘twist’ van het artikel was, zodat mensen geen extra clicks daaraan hoeven te besteden. Kunnen we dat nu eens voor altijd afspreken, dat we clickbait en duidelijke sensatie-zoekende artikelen gewoon links laten liggen? Er is altijd een andere manier om aan dezelfde informatie te komen en door het zelf op te zoeken leer je meteen meer kanten van het verhaal kennen. Tyler, sterkte met het bijkomen van de Reading set, hopelijk gaat de volgende show weer beter. Tom, we missen je, sorry dat sommige rotte eieren je nagedachtenis misbruiken. Hopelijk leren we het ooit.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten