On Wednesdays We Wear Punk: Over Crossdressing en NOFX

fat-mike-crossdress

Foto credit: Penny Bennett

Woensdag is zo’n beetje de minst punk dag van de week. Het is een beetje gewoontjes, je suddert lekker door en wacht op het weekend. Wij gaan hier verandering in brengen door de nieuwe column On Wednesdays We Wear Punk, waarin we even iets dieper op de muziekindustrie ingaan. Soms gaat het over onderliggende boodschappen, soms moeten we gewoon even ranten, maar bovenal: er is altijd wel iets waar we beter over moeten gaan nadenken.

Wist je al dat NOFX niet te lang geleden een nieuw album heeft uitgebracht? Het heet First Ditch Effort en gelukkig ben ik niet de enige fan van het schijfje in het team, want als ik ergens fan van ben, dan ga ik erover nadenken. Heb je dat ook weleens? Zo niet, dan is het niet erg hoor. Muziek is gewoon voor het leuk, ik ga er soms iets te diep op in. Gelukkig kan ik dat hier doen zonder dat iemand me op kan laten houden.

In ieder geval. First Ditch Effort. Het was mij al eerder opgevallen (om precies te zijn, tijdens de NOFX set op Download) dat frontman Fat Mike weleens een rok aanheeft. Het was moeilijk te missen, vooral omdat er regelmatig grappen over werden gemaakt tijdens de set. Hierna ben ik eens op gaan letten en hij heeft inderdaad vaker een rok aan. Op het nieuwe schijfje staat het nummer I’m a Transvest-lite, waarin hij zijn gedachtegang achter dit crossdressen uitlegt.

Buiten dat Fat Mike het dus fijn vindt om weleens vrouwenkleren aan te hebben, zijn er ook genoeg andere artiesten die zich weleens zo verkleden. We weten allemaal wel wat typisch vrouwelijke kleren zijn – rokken, jurken, hakschoenen, beha’s, slipjes, waarschijnlijk vergeet ik er nu een paar omdat ikzelf niet zo van de vrouwelijke kleren ben, maar je snapt wat ik bedoel waarschijnlijk. Nu verwacht je misschien dat ik typisch feminazi ga zijn en verschrikkelijk ga lopen ranten over dat dit soort dingen niet cool zijn, hoe durft NOFX grapjes te maken over zoiets, etc. Maar nee, dat is niet waar ik heen wil.

Ik heb niet echt een mening over het verkleden – buiten dat iedereen zich moet kunnen verkleden als wat ze ook willen – maar wel over de grapjes van NOFX. Dat vind ik juist uitstekend van de band: door de draak te steken met het feit dat Fat Mike een rok aan heeft, maar hem er niet op te veroordelen (hij heeft die rok nog steeds gewoon aan tijdens sets), zorg je er juist voor dat het bespreekbaarder wordt. Al helemaal met dit nieuwe nummer erachteraan, want het geeft een stem aan iets wat eigenlijk doodnormaal zou moeten zijn.

Ik bedoel, het is andersom al doodnormaal. Oh, had je dat nog niet bedacht? Zo wel, dan yay! Zo nee, dan leg ik het even uit. Vrouwen mogen gewoon broeken aan, toch? Zelfs baggy broeken en zogenoemde boyfriend jeans. We mogen ook sneakers aan, net zoals pakken, boxers, al die dingen die typisch en historisch gezien vaak toch bij mannen horen. Bedenk nou eens wat het enige verschil is tussen de twee gevallen van een man die vrouwenkleding draagt en een vrouw die mannenkleding draagt.

Juist, ze dragen een ander gender uit. Ik wil heel graag het hele gedoe rondom gender hier uitleggen, maar daar heb ik te weinig woorden voor, dus hier een hele korte samenvatting: sekse is waar je mee bent geboren en gender is hoe je je gedraagt en voelt. Vrouwelijk wordt al lang gezien als het ‘zwakke’ gender, terwijl mannelijk als ‘sterk’ wordt gezien. Hier komt nog bij dat er heel lang, eigenlijk nog steeds, is gedacht dat je sekse meteen je gender moet zijn, maar dat klopt dus niet. Aangezien het enige zichtbare verschil is dat de man in vrouwenkleding als vrouwelijk bestempeld wordt en niet accepteert wordt (zelfs in de “open-minded” punk scene, om het nummer maar te quoten) en de vrouw in mannenkleding als mannelijk en dat dat wel okay is, kan er een makkelijke conclusie getrokken worden. Je gaat me niet zeggen dat Fat Mike plots een vrouw is en daarbij hebben we bewijs dat hij zich niet zo voelt.

Vrouwelijk zijn is dus niet okay in de punk scene. Ik bedoel, het wordt wel als een agressieve, recht voor de raap en politieke scene gezien, dingen die bij mannelijkheid horen. Denken we dit bewust? Nee, waarschijnlijk niet. Wordt dit ons door de keel geramd via populaire cultuur, de media en de samenleving? Oh ja, zeker weten. Let er maar eens voor de grap op, vooral sitcoms zijn hier erg schuldig aan, maar het is werkelijk overal.

Nu dat je er bewust van bent, kun je er iets aan doen. Trek zelf een rok aan als je dat leuk vindt, als je een man bent, vooral naar een punk show. Kleed jezelf vrouwelijk als je wilt, als vrouw. Bovenal: als je iemand ziet die het doet, geef diegene een compliment als je wilt, of reageer er niet op als je dat liever niet doet. Spreek anderen er op aan als ze wel kritiek hebben. Er is niks mis met een transvest-lite te zijn en wie wil er nou niet net zo cool zijn als Fat Mike?

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten