Typische Mensen: Op het festival

Tijdens een concert zie je al veel verschillende mensen. Je zou denken dat je hier alle verschillende typetjes wel langs ziet komen, maar dan denk je toch echt verkeerd. Op een festival komen er nog veel meer tevoorschijn. Bij een concert van een paar uur kun je je nog wel als iemand anders voordoen, maar op zo’n uitputtingsslag van een festival niet. Welke andere beestjes kun je allemaal op een festival vinden? Je leest het hier!

1. De one-band fan

Je zou denken dat je, als je naar een festival gaat, wel meerdere bands interessant vindt. Er staan zoveel artiesten, eigenlijk ben je meer bezig met tussen de podia lopen dan er echt bij eentje staan. Maar dan zie je de one-band fan en… tja, die is er toch echt maar voor 1 band. Je vindt deze vaak tegen de barrier aangeplakt, want voor die ene band moet je toch echt op de frontrow staan. Deze fan gaat helemaal kapot tijdens de set en sleept zich naderhand terug naar de tent, want verder is er toch niks te doen. Op een heel festival. Ach ja, meer ruimte voor jou.

2. Degene die er niet helemaal meer is

Tijdens een festival bestaan de meeste mensen uit 50% cafeïne, 30% vettig voedsel en 20% pure wilskracht. Dat is nu eenmaal een feit. Daarentegen heb je ook altijd degenen die het festival nauwelijks meemaken. Die bestaan voor 50% uit alcohol, 30% suiker en 20% whatever er in dat plastic zakje zit. Je weet niet of diegene überhaupt weet waar hij/zij is en of diegene zich ervan bewust is dat mensen op het podium staan te spelen. Vaak te vinden in een modderpoel, als het regent, of bij de bar om maar niet droog te staan.

3. De aandachtstrekker

Je kunt niet om deze persoon heen. Het enige doel van de aandachtshoer is, nou ja, zoveel mogelijk aandacht te krijgen en bij een festival is de enige manier om op zoveel mogelijk schermpjes te komen. Je ziet deze dan ook de raarste dingen doen om tijdens een set op de schermen te worden gezet en natuurlijk de fotografen lastig vallen om op de foto’s te komen. Fotografen is hier nogal breed genomen – iedereen met een camera op zak valt hieronder en ja, dat zijn ook telefoons. Vaak te vinden zonder kleren of met rare pakjes.

4. De social media expert

Dit zijn verrassend veel mensen die toch allemaal precies hetzelfde doen. Hoe of waarom is niet duidelijk – misschien is dit de volgende evolutie van de mensheid? Homo socialpiens, noem ik het maar. De social media expert kan alles perfect framen om op Snapchat, Instagram of Facebook Live te worden gezet (en met ‘alles’ wordt hier ‘de volledige set van alle artiesten’ bedoelt). De huidige mode kan worden samengevat als ‘perfect op een scherm’ en deze experts zien er altijd op en top uit. Als het in een rechthoek past, zal het worden gedeeld. Dat jij niks meer ziet is een tweede, want waarom zou je het live mee willen maken als je het ook op je telefoon via social media kan volgen?

5. De elitist

De line-up van twintig jaar geleden was véél beter. Toen stonden er nog goede artiesten, in plaats van de crap die er nu te vinden is. Waarom je een ticket koopt als de line-up zo kut is en het festival zo achteruit is gegaan, snapt niemand, maar je moet iets doen als je verder geen hobbies hebt. Het typische hieraan is dat de line-up dit jaar altijd kut is, maar als je volgend jaar ernaar zou vragen, dan was de line-up ineens de beste ooit en is de nieuwe juist kut. Vooral te vinden op Pinkpop, al is geen enkel festival zonder de elitist.

6. De tentzitter

Wacht, er is een festival? Nu? Je zou het niet zeggen als je over de camping kijkt. De tentzitters zijn nog steeds aan het indrinken – 4 uur ’s middags, 11 uur ’s avonds, elk tijdstip is een goed tijdstip om te drinken als je een zwembad vol blikjes bier naast je hebt staan. Het is onzeker of deze mensen echt niet weten dat er een festival is, of dat ze er gewoon niet meer heen kunnen lopen. Uitgebreid ontbijt erbij (van bier en broodjes knakworst), speakers flink hard en je zou bijna denken dat ze op een festival zitten! Bijna.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie