Metallic shirtjes en kniehoge laarzen: de hypocrisie van de alto

metallic-shirtjes-kniehoge-laarzenOh, wat was er de afgelopen week toch weer een drama. Metal is weer eens in de mode en de bandshirtjes hangen in de winkels, wat betekent dat er genoeg mensen rondlopen die helemaal niet weten wie ze dragen. Dat de alternatieve scene het hier moeilijk meer heeft, kan ik best een beetje begrijpen. De acties die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden keur ik echter volledig af en dat zou jij ook moeten doen!

Ik weet eerlijk gezegd niet waar ik moet beginnen, dus laat ik dat maar doen bij het filmpje waar de grootste woede en onbegrip rondom is ontstaan: fashionblogger+ Laura Ponticorvo had in een filmpje over de nieuwste fashiontrends haar nieuwste aanwinsten laten zien, waaronder een shirtje van Metallica. In dit filmpje gaf ze, op zich, niet eens het slechtste advies over hoe je de kledingstukken leuk kon dragen. Waar het publiek echter over struikelde, was het feit dat ze het Metallica logo niet goed had gelezen en sprak over “Metallic.” Het fragment is hieronder te vinden, voor het geval je het nog steeds niet hebt gezien.

Blijkbaar is Laura zoveel hierop aangesproken en gepest, want laten we vooral niet om die term gaan draaien, dat ze zich online heeft moeten verontschuldigen voor dit hele debacle. Dat zit mij echt dwars. Ik weet nog heel goed dat ik in de onderbouw op de middelbare school gepest werd om de bandshirts die ik droeg. Ik viel buiten de groep met mijn voorkeur in de alternatieve muziek en ik durf niet te geloven dat ik de enige ben die hierom gepest is. Het is namelijk één van de punten die ons als ‘alto’s’ samenbracht. We waren goed en inclusive voor elkaar. We waren er voor iedereen die buiten de boot viel en elke alternatieve groep, of het nou op Hyves was of in het echt, schepte er haast over op dat zij zo inclusive waren. Inmiddels is Hyves ten onder gegaan, maar zelfs in die periode werd voor mij al duidelijk dat die inclusiviteit niet meer was dan een toneelspel, hypocrisie.

Hoe die vork toen in de steel zat, zal een verhaal voor een andere keer moeten zijn, maar ik hoopte dat we daar met zijn allen inmiddels wel uitgegroeid moesten zijn. Nee, het tegenovergestelde blijkt: wij zijn nu degenen die pesten! Wat is het voor elitisme dat iemand uit haar kleding moet worden gepest?
refill-tshirtDaarbij is het motief om dit te doen ook niet eens te onderbouwen. Voordat jij je hele kledingkast vol had hangen, had jij vast ook shirts als deze aan de rechterkant gehad. Waarschijnlijk had je zelf geen idee wat voor flauwekul er allemaal opstond. Toch staat daar rechtsonder heel duidelijk Refill, wat ook de naam van een band is. Toegegeven, het gaat in dit geval om een niet zo’n bekende band en niet om het echte logo van Refill, maar toch, ik denk dat zowel Metallica als Refill ongeveer even vaak worden afgespeeld op Sky Radio of 100% NL. Zo moeilijk is het dus ook weer niet om beide bands te ontwijken. Kan het dus niet zomaar zijn dat Laura dacht dat dat logo net zo nep was als dat van het Heavy Metal op het T-shirt dat ze aanheeft?

Daarbij werd H&M vorig jaar nog belachelijk gemaakt met het feit dat hij geen ‘echte’ Metalbands had gebruikt voor zijn eerste generatie Metalmode. Als de winkelketen blijkbaar wel echte bands gebruikt, is het dus ook weer niet goed. Vergeet trouwens niet dat al deze grote bands zelf zeer waarschijnlijk een deel van de winst van T-shirts krijgen met hun logo’s erop. Daar zitten namelijk zeer waarschijnlijk handelsmerk rechten op. Ben je hier dus echt boos om, schrijf dan alsjeblieft een boze brief naar de bands in kwestie, die gewoon de grootste sellouts zijn van de 21ste eeuw. Laat in ieder geval de gewone burger met rust en laat deze dragen wat hij of zij wil. Ga de conversatie aan en laat hem of haar eens wat van de muziek luisteren als deze dat nog nooit gedaan heeft. Misschien ontwikkel je wel een nieuwe fan voor de goede, harde muziek in plaats van die ‘autotune R&B’.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten