On Wednesdays We Wear Punk: Een nieuw poppodium voor Amsterdam

Gisteren werd bekend gemaakt dat er plannen zijn om een nieuw poppodium in Amsterdam te bouwen. Dit poppodium zou in hetzelfde gebied komen als de ArenA, Ziggo Dome en AFAS Live. Nee, het went niet om AFAS te tikken in plaats van HMH, maar daar hebben we het nu niet over. De capaciteit van dit poppodium zou 1.500 man zijn, wat vergelijkbaar is met Melkweg en Paradiso, die allebei in het centrum liggen. Amsterdam is nu al zo goed als het centrum van de muziek in Nederland, maar is het nou echt nodig om dit verder uit te breiden?

Argumenten voor

Laten we eerst de argumenten voor dit nieuwe poppodium bekijken. Amsterdam is al een gewilde locatie dankzij toeristen, het dichtbij liggende Schiphol, de goede bereikbaarheid en waarschijnlijk helpen de enorme hoeveelheid coffeeshops er ook wel aan mee. Wat dat betreft is het niet erg gek dat er nog een poppodium komt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik naar een concert ga, dan is dat het merendeel van de tijd in Amsterdam, dus er zijn genoeg artiesten die daar geboekt worden. Een extra concertzaal betekent alleen maar dat Amsterdam nog meer het muziekcentrum van Nederland gaat worden.

Daar komt bij dat de helft van de Nederlandse bevolking in de Randstad woont en dus heel dicht bij Amsterdam zit. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat de meeste shows dus ergens zijn dat goed bereikbaar is. Terwijl het centrum al genoeg kleinere zalen heeft, zijn er rondom de ArenA alleen maar grote zalen te vinden, dus een kleinere zaal is daar wel degelijk een toevoeging. Zo kan er meer en diverser geboekt worden om zo nog meer man te trekken.

Argumenten tegen

Daarentegen zijn er ook wat argumenten tegen te bedenken. Amsterdam heeft al een flink aantal poppodia en zalen waar ook shows in worden gegeven, is er echt nog eentje nodig? Aangezien er ook al twee zalen zijn met dezelfde capaciteit als het nieuwe poppodium is dat eigenlijk ook al voorzien. Nou hebben Paradiso en Melkweg wel een andere focus qua programmering en weten we niet waar het nieuwe poppodium zich op zal focussen, maar Nederland is niet alleen maar Amsterdam, hoeveel buitenlanders zich daar ook in vergissen.

Buiten de Randstad

Ja, trouwens, daarover gesproken: waarom wordt er niet in een andere stad gekeken voor een nieuw poppodium? Rotterdam ligt ook in de Randstad, is goed bereikbaar en heeft een stuk minder en een kleinere diversiteit aan zalen, die zouden een nieuwe goed kunnen gebruiken. Utrecht lijkt al genoeg te hebben met TivoliVredenburg en de verschillende kleinere zaaltjes in de buurt, dus die heeft niet per se niets nodig, maar waarom kijken we niet buiten de randstad?

Nijmegen en Arnhem hebben al wel een aantal dingen – bijvoorbeeld Doornroosje, Gelredome, Willemeen – maar ook daar is nog genoeg plek voor uitbreiding, al helemaal voor zo’n zelfde poppodium. Niet alleen zijn deze steden ook goed bereikbaar (zeker vanuit de Randstad), maar dan is het ook makkelijker om de Duitse concertgangers te bereiken en misschien zelfs de Belgische. Er zijn minder wereldwijde toeristen, sure, maar de Duitsers en Belgen zullen terug kunnen komen, terwijl bezoekers uit landen die verder uit de buurt liggen niet zomaar terug kunnen komen.

Dus?

Er is nog steeds niet erg veel bekend over dit nieuwe poppodium, maar ik ben niet helemaal overtuigd dat Amsterdam dit nodig heeft. Dan zal ik eerst meer moeten weten over de genres die geprogrammeerd gaan worden, wat de doelgroep gaat zijn, in feite gewoon hoe het poppodium van plan is om eruit te springen. In de tussentijd vind ik het jammer dat er niet meer concertpodia verspreid door Nederland zijn, al is dat wel te begrijpen met de verdeling van de bevolking. Zolang er goede bands staan, zal ik toch wel komen, maar voor nu wacht ik rustig af.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten