LIVE REVIEW: Steel Panther in 013

Op het moment dat je overal mannen in strakke leggings en met eyeliner ziet en de vrouwen zich nóg fouter kleden, dan weet je hoe laat het is: Steel Panther is in de buurt. Toevallig is dit ook echt het geval op 3 februari en zoals gewoonlijk is dit feestje in 013.

Fozzy: Energiek en beweeglijk

De taak om de zaal op te warmen is aan de Amerikaanse Heavy Metal band Fozzy. De zanger, Chris Jericho, omschrijft zijn band als “If Metallica and Journey had a bastard child, it would be Fozzy”. Mijn eerste gedachte toen ik Fozzy op het podium zag: wat een energie en podium presence zeg. De bandleden zijn letterlijk overal. De gitaristen springen en bewegen over het hele podium, er wordt continu contact gezocht met het publiek, alles wordt uit de kast gehaald om de temperatuur in de zaal omhoog te krijgen. De muziek van de band zit goed in elkaar en is live erg overtuigend. Naar mijn mening slaat de Metallica/Journey vergelijking van zanger Chris Jericho de spijker op zijn kop. De muziek heeft de ballen en riffs van Metallica en de catchiness van een Journey nummer.  De aankleding van het podium is verder simpel en doeltreffend. Een grote backdrop met daarop FOZZY. Meer heeft de band niet nodig, want de show wordt gedragen door de energie van de band zelf. Als ik om me heen kijk, dan gaat het publiek hier mee akkoord. Overal gaan de hoofden op en neer en wordt er enthousiast gereageerd. Ik ben normaliter geen fan van bands in dit genre, maar in dit geval vraag ik me af waarom ik nog nooit eerder van deze band heb gehoord. Fozzy zet zonder veel poespas een erg sterk optreden met zeer veel energie neer.

Fozzy in 013. Credit: Lenny van Dijk

Steel Panther: Gebruikelijke show is altijd goed

De backdrop gaat omhoog, en de naam Steel Panther is te zien in het welbekende Hollywood font. Vervolgens is hét moment daar. De lichten gaan uit en uit de speakers komt de jaren 80 klassieker Everybody want some van Van Halen. De set wordt meteen geopend met een grote favoriet, Eyes of the Panther, en het is duidelijk waarom. Zodra de iconische gitaarriff te horen is, begint het publiek te schreeuwen, het refrein wordt uit volle borst meegezongen door de mensenmassa en de sfeer zit er meteen in. Ik heb Steel Panther al zo’n vier à vijf keer gezien en alhoewel ze weinig verrassingen brengen, stelt het voor mij nooit teleur. De hele set zit vol grappen over penissen, SOA’s en seks. Met Steel Panther weet je wat je kan verwachten en dat is precies wat je krijgt. De setlist heeft veel afwisseling, er zit een goede variatie tussen nieuw werk en de oude albums. Echter is het wel duidelijk dat de bezoekers het meest genieten van de nummers van het beste Steel Panther album: Feel the Steel. De zaal brult mee bij klassiekers zoals Asian Hooker, Community Property, Death to All But Metal en Party All Day.

Driekwart van Steel Panther in 013. Credit: Lenny van Dijk

Comedy en vrouwen

Een minpuntje waar mensen zich aan kunnen storen is dat de set regelmatig wordt “onderbroken” voor wat slap geouwehoer. In de geplande speeltijd van 90 minuten komen 15 nummers voor, iets wat relatief weinig is als je ziet dat het gemiddelde Steel Panther nummer maximaal vier minuten duurt. In ruil hiervoor krijg je een halve comedyshow terug waarin Lexxi’s seksualiteit of Michael’s leeftijd regelmatig het slachtoffer van is. Sommige mensen vinden deze grappen ingestudeerd, en daar kun je over discussiëren. Het is echter precies de humor van de band en als je daar niet van houdt, dan kun je beter thuis blijven. Liefhebbers hiervan kunnen zich inmaken voor een uiterst vermakelijke set van 90 minuten. Hoogtepunten van deze avond zijn Satchel die tegelijkertijd zowel de gitaar, de drums als het publiek bespeeld met zijn solo. In een paar minuten komen een hoop bekende jaren 80 riffs van Ozzy Osbourne, Metallica en The Scorpions voorbij waar het publiek uit de handen van Satchel eet. Steel Panther zou Steel Panther niet zijn zonder hun liefde voor vrouwen en tijdens 17 Girls in a Row wordt er een massa aan vrouwen op het podium uitgenodigd. Vanuit de zaal gaan er meteen tientallen telefoons de lucht in om beeldmateriaal te verzamelen. Alle bandleden worden flink getrakteerd op wat vrouwelijke aandacht, waarbij zelfs de zanger een blonde jongedame in een leer pakje aan een ketting over het podium mag laten kruipen.

De avond wordt afgesloten met het ultieme Steel Panter Party anthem: Party all Day. Steel Panther heeft zijn best gedaan om een uiterst vermakende show neer te zetten en hij stelde niet teleur.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie