Tickets te koop, nu voor daadwerkelijk betaalbare prijzen

Ik sta meestal op de voorste rij als Ticketmaster weer eens afgezeikt kan worden. Gelukkig voor mij (en mijn productiviteit) gebeurt dit nog weleens. Aangezien ik er dus altijd meteen als de kippen bij ben als Ticketmaster de mist in gaat, moet ik ook vrouw genoeg zijn om toe te kunnen geven wanneer dit bedrijf de juiste kant op lijkt te gaan. Dus, al doet het een beetje pijn, vandaag eens een lovend bericht over het bedrijf achter alle tickets die je in bezit hebt.

Iets positiefs? Wat dan?

Maandagochtend is normaal gesproken best wel ruk, maar ik werd die ochtend toch verdomde goed wakker. Het goede nieuws? Ticketmaster stopt met Seatwave en GetMeIn. Vanaf nu meteen kunnen er geen tickets meer voor nieuwe events op geplaatst worden en begin 2019 zal er een nieuw soort marktplaats opgezet zijn, waarbij je via Ticketmaster zelf kunt doorverkopen. Het NRC claimt dat deze doorverkochte tickets een nieuwe barcode zullen hebben en dus het originele ticket ongeldig maken. Daarnaast claimt Ticketmaster zelf dat tickets alleen voor de originele prijs of minder doorverkocht kunnen worden. Grootse woorden, grootse plannen en bovenal: eindelijk.

Niet alleen maar lichtpuntjes

Ik zal heel eerlijk zijn: ik ben blij met deze stap, maar ik wacht nog even af voor ik een definitieve mening hierover vorm. Ticketmaster heeft wel vaker gedaan alsof het bedrijf ‘voor de fan’ bezig was, terwijl er toch voor het grote geld werd gekozen. Zie bijvoorbeeld het Taylor Swift geval, waarbij er duidelijk vooral aan de portemonnees werd gedacht. Ook vind ik het een beetje zorgwekkend dat er geen definitieve einddatum is voor Seatwave en GetMeIn, dus dat kan nog wel even duren. Als laatste kritiekpunt is het wel heel toevallig dat ineens toch doorverkopers het probleem zijn in plaats van bots, maar goed, als het licht maar ooit gezien wordt.

Het grootste probleem aanpakken

Kijk, Ticketmaster is problematisch op veel meer gebieden dan alleen maar dit (heeft iemand daar ooit van transparantie gehoord, of zijn al hun ramen constant beslagen?), maar de doorverkoop was wel een van de grotere problemen. Wie kan zich de controverse rondom Adele nog herinneren? (Zo niet, dan kun je hier en hier je geheugen opfrissen, want oh boy. Helaas is het interview hierover van 3 voor 12 weggehaald, dus dan maar secundaire bronnen.) Bij elk populair concert was het weer raak en stonden de tickets al voor flink hogere prijzen op Seatwave voor de meesten überhaupt de kans hadden om iets te kopen. Dit zou vanaf begin volgend jaar officieel verleden tijd moeten zijn, tenzij je via Facebook of Marktplaats iets probeert te kopen, en dan is het toch echt je eigen schuld. Nou ja, je kunt kijken of ViaGoGo en StubHub beter zijn, op zich.

#VerifiedFan (misschien)

Dus, in samenvatting: Ticketmaster lijkt eindelijk te hebben besloten dat fans toch echt een belangrijk onderdeel zijn van de live entertainment branche en probeert nu daadwerkelijk hiernaar te handelen. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen (wie weet word ik ooit wel een #VerifiedFan van Ticketmaster!), maar voor nu kunnen de fakkels even gedoofd worden, want het gevecht om onze tickets lijkt eindelijk richting het einde te lopen.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie