On Wednesdays We Wear Punk: Brojob, homohype of prima piemelliefde

Als je de deathcore scene ook maar een beetje in de gaten houdt, heb je sowieso wel gehoord van de nieuwe speler waar iedereen zijn ogen op heft gevestigd. Ook als je geen deathcore fan bent heb je mogelijk al eens van deze band gehoord: Brojob. De anonieme band maakt deathcore met songteksten over bijvoorbeeld schaduwpoppen maken met je lul op een romantische picknick. Niet alleen fans voelen zich aangetrokken tot de band: onder andere Dickie Allen (Infant Annihilator) en CJ McMahon (Thy Art is Murder) komen in de muziek van de heren tevoorschijn (de single met Dickie Allen is al uit, CJ zal op het debuutalbum van de band te horen zijn). De grote vraag is natuurlijk waarom deze band zo populair is. Zijn het de zwaar homoseksuele teksten waarmee de  band een poging doet acceptatie van homo’s te bevorderen? Is het juist het feit dat mensen de lyrics grappig vinden? Helpt het dat de band een flink deel van zijn opbrengsten doneert aan het Amerikaanse Suicide Prevention Funds? Of maakt Brojob daadwerkelijk goede muziek?

Subtiele songteksten

Het is zeker niet te ontkennen dat de lyrics van Brojob nummers alle homohaters zullen triggeren als een Amerikaanse AR-15. Ik kan zelf in ieder geval wel zien waarom de teksten de band een duwtje in dat lekkere kontje geven. Persoonlijk ben ik van mening dat dit een mooie manier is om de vooroordelen die men tegen homoseksuelen heeft te laten slinken, die aan de diverse Facebookchats die de band post te zien nog steeds flink aanwezig zijn binnen het genre. Of de band zelf binnen LGBTQ+ valt is geheel onbekend, maar hij ontvangt in ieder geval veel liefde van zijn fans en ook veel support voor de “personaliteit” die de band heeft. Natuurlijk zijn er ook fans die de teksten als een grap zien, maar het grootste gedeelte van de fans ziet in dat de vooroordelen een serieus probleem zijn.

Dikke deathcore

Het is onbekend uit hoeveel personen Brojob bestaat en welke instrumenten de band bespeelt en welke niet is ook onzeker, maar een feit staat wel vast: Brojob weet prima deathcore te maken. Als we de lyrics even niet meetellen, weet de band een prima pot deathcore neer te zetten, met vooral veel low chord screams en lekker chuggende gitaren. Op het moment zijn zo rond de vijf nummers uit, waarvan minstens een track een cover is. Als je een aanrader zoekt om even te luisteren verwijs ik je graag naar Be My Valentine (feat. Dickie Allen) of We Are the Boyfriend Stealers (feat. Jacob Wallace). Een kwestie die veel fans bezig houdt is de vraag of de band ooit live te zien zal zijn. De band heeft in een recent interview met Metal Madness laten weten dat ze festivals willen spelen, maar absoluut niet hun gezicht willen onthullen. Mijn eigen verwachting is dat we een beetje een Slipknot-achtig principe gaan krijgen met maskers.

Conclusie

Is Brojob overhyped? Zeker niet. De band zal misschien korte tijd van zijn hype hebben genoten, maar doet het op dit moment prima met zo’n 27.000 likes op Facebook, waarmee de band toch al de goede richting op gaat voor een deathcore band. De band is zeker het luisteren waard voor fans van het genre en heeft zich hier op een interessante manier weten te vestigen.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten