De Beste Shows van 2017

Vorige week bespraken we al de beste albums van 2017 en deze week gaan we hetzelfde doen voor optredens. De ene show kan heel erg van de ander verschillen. Het verschil tussen een festival show en een concert in een zaal alleen al kan immens groot zijn. Eigenlijk kun je verschillende optredens dus ook niet met elkaar vergelijken, maar ‘Onze Favoriete Shows van 2017’ is gewoon een stuk minder aantrekkelijke titel. Ik heb eigenlijk alweer teveel filler tekst in deze intro geplaatst, dus laten we gewoon beginnen!

Lenny van Dijk, Fotograaf & Live Recensent

Deftones – 013

De muziek van Deftones geeft mij altijd veel herinneringen naar een oudere, betere tijd. Dus wat is er beter dan met enkele jeugdvrienden in de 013 naar deze grondleggers van nu-metal kijken? Alhoewel het voorprogramma door Skyharbor me niet zo veel kon boeien, waren de Deftones het dubbel en dwars waard. Het gitaarwerk is precies hoe ik het fijn vind, Chino die goed bij stem was, fijn geluid, et cetera. Al met al een memorabele avond.

24 november 2017: Northlane in Dynamo, Eindhoven. Credit: Lenny van Dijk

Northlane – Dynamo

Ik ben nou eenmaal fan van Northlane. Dynamo is een redelijk kleine venue welke intiem en vertrouwd voelt. De setlist van Northlane is redelijk gericht op het laatste album, Mesmer, iets wat ik niet erg vindt. Uiteindelijk ben ik dankzij de moshpit op één meter van het podium geraakt, en heb ik daar fijn fotografisch en muzikaal kunnen genieten van een van mijn favoriete bands op het moment.

Eluveitie – Effenaar

Ik heb Eluveitie één keer eerder gezien, járen geleden. Ik was ze een beetje uit het oog verloren, en ik had er zin om ze een keer te zien als headliner van de avond. Eluveitie heeft mij enorm verrast met de goede show, interactie en kwaliteit van de muziek. Ze waren erg prettig om te fotograferen, en ook naderhand heb ik mooi vanuit de achterkant van de zaal kunnen genieten.

Jo Schouwenaars, Recensent Industrial & Black Metal

1. Sum 41 in 013

Ik herinner me niet heel veel meer van deze show. In al mijn enthousiasme is alles een ontzettende waas geworden. Wat ik nog wel weet is dat mijn vrienden en ik stonden te gillen als een stel schoolmeisjes. De hele show had een knallende atmosfeer en het was geweldig om Deryck Whibley is sterk verbeterde vorm te zien. Daarom is dit mijn nummer 1.

2. Mayhem in Doornroosje, Soulcrusher II festival

Soulcrusher was een spirituele reis door stromingen waar ik persoonlijk nog niet klaar voor ben. Doom en sludge metal hebben blijkbaar een breed spectrum aan fans, maar als ik tegenwoordig een half tempo nummer hoor met drone gitaren krijg ik een beetje PTSD. Mayhem was aan de andere kant meer dan dit lijden waard. De band had mijn interesse al gewekt met de show op Graspop dit jaar, dus moest ik ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ nog een keer live aanhoren. Deze show was retestrak en met subtiele veranderingen op het podium heeft dit album nu een gezicht voor mij gekregen. Ik zou je nog steeds niet kunnen vertellen welk nummer welke titel heeft, maar dat neemt niet weg dat deze show pure fucking skill was.

3. Sabaton in AFAS Live

Toen ik naar dit concert ging had ik zo goed als geen ervaring met Sabaton, laat staan met powermetal als breed begrip. Beide voorprogramma’s van de show (Twilight Force en Accept) waren al interessant om naar te kijken, maar zelfs hun showwaarde valt in het niet met het meesterwerk wat Sabaton op de planken zette. Ik snap wel waarom deze band zoveel tourt, ze zijn er simpelweg voor gemaakt. En laten we eerlijk zijn: een concert waar een broek uit gaat op het podium komt sowieso in de top 3.

Kevin Bouwens, Recensent Post-Hardcore & Metalcore

Oceans Ate Alaska – Slam Dunk Leeds (GB)

Dit was zonder twijfel de beste band op Slam Dunk. Meer kan ik er ook niet over zeggen

Russkaja – Luxor Live

Niet echt mijn muziek, maar deze band zet een geweldige show neer. Mocht je ooit de kans hebben om de band live te zien, doe dat dan ook.

28 november 2017: Our Hollow, Our Home in Dynamo, Eindhoven. Credit: Esmee Meijer

Secrets – Dynamo

Ik keek al een tijdje uit om de band live te zien. Our Hollow, Our Home was in het voorprogramma te vinden en eindigde de set op dezelfde manier als dat hij hem startte: Snoeihard! Secrets zelf was erna alleen nog maar een geweldige kers op de taart.

Manuel Housen, Lezer

Waar Kevin zijn beste avonden had bij de internationale Post-Hardcore en Metalcore, houdt Manuel het gewoon bij acts van eigen bodem. Tijdens een avond van HEAVY/SOUNDS hadden zich The Royal, START/OVER, 2 Years to Apocalypse en Raven Called Sin in één zaal verzameld en dat was volgens Manuel hét optreden van 2017. “Dit was gewoon het hoogte punt voor de Nederlandse metalcore scene. Vier geweldige bands in een volle zaal.

Irene Theunissen, Oprichtster, Hoofdredacteur & Recensent Pop Punk/Rock

1. Enter Shikari – Paradiso

Sommige bands moet je live zien. Rammstein is er zo eentje, net als NOFX, maar Enter Shikari hoort ook zeker bij dat lijstje. Een show van de heren is een ervaring – het is geluid, beeld, gevoel en ook wel een beetje de zweetgeur van de voltallige zaal in één. Je moet wel springen, je moet wel schreeuwen, je hebt geen keuze, en na de show heb je nog minstens een week een souvenir in de vorm van blauwe plekken. Er is maar één nummer 1 en dat is altijd Enter Shikari.

2. Pukkelpop – zaterdag

Ik speel hier een klein beetje vals en zet er een hele dag neer, maar ik kon echt niet kiezen. Van The Pretty Reckless’ lekkere hardrock naar Rise Against’s geweldige show, van Flume en vuurwerk naar de nooit teleurstellende Billy Talent, dit is de dag waar ik nog vaak aan terugdenk. Ik vond het zwaar eng om in mijn eentje naar Hasselt af te reizen, maar ik zou mezelf nooit hebben vergeven als ik het niet had gedaan. Om nooit meer te vergeten.

3. Marianas Trench – Tolhuistuin

Ik wachtte al zeven jaar op een show van Marianas Trench en het zou nog eens zeven jaar wachten waard zijn geweest. De heren zijn zo verschrikkelijk goed live, de sfeer in de zaal was geweldig, de band had er duidelijk veel plezier in en de setlist had een goede mix voor iedereen. Er werd ook regelmatig wat gepraat tussen de nummers door (altijd een pre voor mij) en genoeg grapjes gemaakt, waardoor het een lekker losse show was. Beter komt de band snel terug, want nu kan ik niet meer zo lang wachten.

Erik van Duyn, Recensent Metal

1. Dropkick Murphys – AFAS Live

Mijn eerste concert van dit jaar en jongens, het werd niet beter dan dit. Skinny Lister? Leuke upbeat folk. Slapshot? Lekker rauwe hardcore waar voor mij de echte warm-up kwam. Maar de Dropkick Murphys? Een moshpit die bijna de hele breedte van de zaal opnam. Twee walls of death in 1 nummer. Een sfeer die ik nog steeds nergens anders tegen ben gekomen. Een Murphys concert voelt als een houseparty met 5000 man, inclusief gesneuvelde concertbril in mijn geval. Rust in vrede, ouwe vriend. Ik heb m’n kaartje voor februari al klaarliggen en kan niet wachten.

2. Gojira – Tivoli Vredenburg

Ik wist niet helemaal wat ik hiervan moest verwachten. Beide voorprogramma’s kende ik niet, dus ik besloot om er maar blind in te gaan. Car Bomb was vet, maar paste misschien net iets beter bij iets als The Dillinger Escape Plan. Code Orange was ook cool, maar had last van het leed dat klootviool crowdkillers heet. Gojira zelf, daarentegen? Daaaaamn, son! De kracht die je op de albums vindt komt 10 keer beter tot z’n recht live. Het ene moment sprong ik in de pit en het andere moment stond ik met rillingen over m’n lijf mee te brullen.

3. Sabaton – AFAS Live

Had helaas geen concertbril tot m’n beschikking, zoals je net hebt kunnen lezen, dus ik kon niet losgaan zoals ik wou, maar net als vorig jaar in 013 was Sabaton een topper. Twilight Force paste er perfect in met het nodige theatrale, Accept was verrassend goed (zelfs met 5 van de 6 bandleden ruim de 50 gepasseerd) en Sabaton gaf precies weg wat we van ze gewend waren. Inclusief natuurlijk ‘broek uit op je hoofd’ gescandeerd door het publiek totdat Joakim het ook eindelijk deed.

Esmee Meijer, Fotograaf

1. Bury Tomorrow – O2 Forum Kentish Town, London

2. Eén van de 5 Oceans Ate Alaska shows (Slamdunk, Jera, Baroeg, Melkweg & Trix, Antwerpen)

Esmee is een groot fan van Oceans Ate Alaska. De band is duidelijk altijd op niveau en klaar om een goede show neer te zetten. Dat maakt kiezen natuurlijk moeilijk.

3. Knocked Loose – De Helling, Utrecht

Mirjam Wiers, Lezer

Esmee is niet de enige die regelmatig in het buitenland te vinden is bij optredens. Mirjam ging wel heel ver voor haar optreden van het jaar. Ze was helemaal naar de Vans Warped Tour in Dallas, Texas gegaan. Gelukkig was het de reis dus waard. “Hoewel de hele dag geweldig was, waren mijn favorieten toch wel Andy Black en Movements. Beide had ik nog niet eerder gezien en het waren geweldig emotionele shows!

Jared Posch, Redacteur & Recensent Metal & Synthwave

Stray From the Path – Patronaat

Hoewel ik bij deze show lichtelijk gewond ben geraakt, haalt deze show nog steeds mijn top 3. Openen met locale supports om vervolgens met zo’n 200 man compleet los te gaan in een klein volgestouwd zaaltje en vervolgens hier nog te stagediven is echt retevet.

4 november 2017: Eluveitie in Effenaar, Eindhoven. Credit: Lenny van Dijk

Eluveitie, Amaranthe & The Charm the Fury – Effenaar

Misschien niet de beste combo aan bands, misschien niet het meest enthousiaste publiek (mede door die rare combo), maar wel een vette show: van de popachtige metalshow van Amaranthe naar een volle negen man folk line-up is een mooie omschakeling.

Twilight Force & DragonForce – Biebob (BE)

Ik kan deze show niet buiten mijn lijst laten en in mijn beleving was dit zeker de beste van het jaar. Sabaton’s Tommy Johansson deed het prima als invaller bij de prachtige live show van Twilight Force, die weer eens werd afgemaakt door de aankleding. Dit werd opgevolgd door een bijna perfecte (ik miste vooral wat nummers die ik graag had willen horen) show van DragonForce, die ik al vier jaar wilde zien en waar ik ook eigenlijk alleen maar over hoor dat de live shows slecht zijn. Vooral omdat de band het tegendeel bewees staat deze bij mij bovenaan.

Jason Schouwenaars, Oprichter, Eindredacteur & Recensent Punk

1 Madeon & Porter Robinson – O2 Kentish Town, Londen (GB)

Je leest het goed, mijn favoriete optreden van 2017 is niet eens van bands uit de alternatieve scene. Sinds het debuutalbum Adventure ben ik een groot Madeon fan geweest en heb hem voor het eerst op Pukkelpop 2015 gezien. Toen dus bekend werd dat hij met zijn grote muzikale tegenpool en vriend Porter Robinson ging touren, wist ik niet hoe snel ik een ticket moest kopen. Uiteindelijk heeft het me duidelijk niet teleurgesteld. Electronic muziek maakt graag uitgebreid gebruik van video en visuele aspecten en het maakt het naast een concert ook tegelijkertijd een film. Een onvergetelijke ervaring en misschien zelfs mijn favoriete optreden van dit decennium!

2 Starset – TivoliVredenburg

Ik vind niet vaak een voorprogramma beter dan de main act. Zeker niet als de main act Breaking Benjamin is. Toch is Starset dit jaar een beetje een mirakel geweest in 2017. De band heeft alleen niet mijn favoriete album in een lange tijd uitgebracht, ook was de band live een geweldige ervaring. Ik was mijn stem al kwijt voor Breaking Benjamin nog het podium moest betreden. Nu komt Starset in april terug voor een headline tour en ik kan niet wachten wat een Starset show van meer dan een uur brengt!

3. Drunken Dolly – Baroeg Open Air

Ik denk niet dat ik ooit een band van eigen bodem in een top 3 heb gehad. Dit jaar komt daar verandering in, want Drunken Dolly, een Nederlandse Folk Punk band, maakte er op Baroeg Open Air een groot feest van. Folk Punk optredens zijn vaak de gezelligste optredens om bij te wonen en Drunken Dolly stelde niet teleur. De sfeer zat er zowel op het podium als bij het publiek goed in. Fijn om te zien dat we in Nederland meer kunnen dan Nederlandstalige pop en (symfonische) metal.

 

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie