De Poppunkmoeder: Show etiquette

Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent. Kom je hier vaker? Ik wel, namelijk. Ik heb tegenwoordig moeilijk veel concerten in een jaar en heb daardoor een lijstje in mijn hoofd van wat er allemaal wel en niet hoort bij een concert. Noem het etiquette, noem het gezond verstand, noem het voor elkaar uitkijken, maakt me niks uit. Dit zijn de regels waardoor iedereen een fijne show heeft.

Op het podium

Laten we vooraan in de zaal beginnen en langzaam naar achter werken: het podium. Stagediven en crowdsurfen is hartstikke leuk en, wat er ook voor waarschuwingen en verboden zijn, doe het gewoon lekker. (Uhm, ik bedoel natuurlijk, volg altijd de instructies van de zaal op.) Maar: let op de rest van het publiek. Als iedereen onder de 1,60 is en je kunt zien dat veel mensen alleen oog voor de band hebben of duidelijk niet erg sterk zijn, ga niet letterlijk springen. Zie het als in het zwembad springen: dat kan best in het diepe (aka een massa metalheads van 1,90) maar in het ondiepe (aka poppunkliefhebbers van 1,60 die 50 kilo wegen) breek je je rug. Net als wij, als je op ons springt.

Waterparks frontman Awsten Knight op het publiek in Dynamo. Credit: Lenny van Dijk

De frontrow

Dan door naar de frontrow. Ja, ik heb er zelf vaak genoeg gestaan om te weten dat je geen kant meer op kan. Toch helpt het niet als je als een blok stilstaat en alleen maar beweegt om je telefoon uit je zakken te halen. Beweeg mee, zing mee, laat de band zien dat je er voor een reden bent. Het gebeurt vooral bij festivals, maar ook bij concerten zie ik het te veel. Jij bent degene die het beste in het zicht staat van de band en het merendeel van de interactie meemaakt, zorg ervoor dat je de rest van het publiek goed representeert.

En nu een boodschap voor iedereen

Als laatste neem ik de rest van de zaal als geheel, want dit gaat ook op voor alle plekken die je kan innemen. Sommigen van ons gaan vaker naar shows en weten wat onze limieten zijn of hoe je met dingen om moet gaan. Niet iedereen heeft deze voordelen. Let op anderen en zorg ervoor dat niemand’s ervaring verpest wordt. Als jij groot genoeg bent om crowdsurfers op te vangen, maar degene voor je heeft grote moeite of vindt het eng? Geef de crowdsurfer dan een zetje over het hoofd of maak de ander alert op het feit dat er iets aankomt. Sta je dichtbij de moshpit en kun je de rand aan? Ga er dan stevig staan en laat niemand omver walsen. Het gaat niet eens ten koste van je eigen plezier, want je moet vaak al die dingen toch al doen op een gegeven moment.

Crowdsurfer chaos bij Zebrahead, Slam Dunk Festival 2016.

Dus?

Als we allemaal een oogje op elkaar houden en ervoor zorgen dat iedereen plezier heeft, dan zijn concerten het beste ding ooit. Hierdoor leren nieuwe concertgangers ook het snelste hoe het allemaal werkt zodra de band op het podium staat en kunnen zij zich ook snel mengen in het gewoel. Ook bij concerten is het: hoe meer mensen, hoe meer vreugd. En vergeet niet: hoe minder mensen neergaan bij een show, hoe sneller we allemaal door kunnen en hoe minder snel er iets gebeurd om de show te verstoren. Nog een pluspunt!

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie