ALBUM REVIEW: Antillectual – ENGAGE!

Antillectual 900x600Als je in het buitenland vraagt welke bekende artiesten uit Nederland ze kennen, zul je meestal alleen een lijstje met EDM artiesten te horen krijgen. Toch is er ook qua alternatief materiaal veel werk uit Nederland te bieden. De grootste alternatieve naam is op het moment waarschijnlijk het political punktrio Antillectual  uit Nijmegen (zeker nu John Coffey heeft besloten op hiatus te gaan). De band heeft op 29 juli zijn vijfde album ENGAGE! uitgebracht. Live heeft de muziek van het nieuwe album al onze goedkeuring gekregen, maar kan het op CD dit ook waarmaken?

Als je gewend bent dat ik het album nummer voor nummer af ga om het op zijn positieve en negatieve punten te beoordelen, zul je deze keer bedrogen uitkomen. De muziek zal je namelijk niet op een emotioneel niveau raken. Ingewikkelde en instrumentaal uitzonderlijke stukken zul je ook op dit album niet vinden. Lange solo’s zijn ook niet aan de orde. Wat is er op dit album dan wel te vinden? Politieke boodschappen verpakt in korte maar krachtige punknummers.

engage 1000x1000Het tempo zit er vanaf het begin al goed in. Hoewel Priest Without a Religion nog rustig begint, zal het tempo na de eerste minuut niet veel meer dalen. Het hoge tempo houdt in dat de teksten, welke toch wel het belangrijkste onderdeel van dit album zijn, ook vliegensvlug voorbij komen. Gelukkig is het allemaal duidelijk te verstaan en is het na een paar keer luisteren al goed mee te zingen. Hoewel gitarist Willem de lead vocalist is, wordt er absoluut niet van geschuwd om zowel drummer Riekus als bassist Toon mee te laten zingen. Er wordt dus regelmatig meerstemmig gezongen en ook vaak afgewisseld in zang, waardoor sommige nummers eigenlijk gewoon duetten zijn. Er zijn weinig bands waarin dit goed naar voren komt en in dit geval werkt het ook nog eens uitstekend. Zelf meezingen (in de auto, op de fiets of gewoon op de bank) is dus ook zeker aan de orde!

Rijmen

Wat wel een minpuntje van het album is, is dat de meeste teksten gemaakt lijken met een rijmwoordenboek bij de hand. Het gerijm en schijnrijm is in haast elk couplet en refrein te vinden. Het is natuurlijk niet per se slecht dat het gebeurt. Het maakt het makkelijk catchy, simpel om mee te zingen en de zang is er duidelijker door te verstaan, maar door het non-stop te gebruiken, klinkt het enigszins goedkoop en eentonig.

Met ENGAGE! is het haast onmogelijk je niet minimaal één keer persoonlijk aangesproken te voelen. Uiteindelijk is dit niet gek met een album dat zo kritisch is op de hedendaagse moralen en cultuur. Als je dus een kort lontje hebt en niet tegen kritiek kunt, is dit album bij voorbaat eigenlijk al niets voor jou. Hetzelfde geldt voor je als de thema’s je niet aanstaan. Een liefdesliedje of iets om juist je liefdesverdriet mee te verwerken zul je op dit album niet vinden. Zoek je muziek met een boodschap die gelijkheid voor iedereen promoot en verschillende politieke en culturele tekortkomingen aankaart, dan ben je met ENGAGE! aan het juiste adres.

Eindbeoordeling: 8/10
Releasedatum: 29 juli 2016
Label: Redfield Records

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten