On Wednesdays We Wear Punk: Waarom Pinkpop altijd een kut line-up zal hebben

Het is weer zo ver: een maand geleden werd het gros van de Pinkpop 2017 acts aangekondigd en vandaag zijn daar de laatste zeven acts aan toegevoegd. Aangezien Pinkpop het langst bestaande festival van Nederland is en één van de oudste in Europa, is er altijd veel aandacht voor in de media. Als je net als ik graag de comments in duikt na de aankondiging van nieuwe artiesten, heerst er altijd veel ontevredenheid over de aangekondigde line-up. Volgens de ene persoon is er niet genoeg alternatieve muziek, volgens de ander staat er niet genoeg indie en een derde persoon is verontwaardigd omdat een onlangs doorgebroken artiest toch echt wel op Nederland’s bekendste festival had moeten staan. Eigenlijk lijkt dus iedereen het erover eens te zijn dat het gewoon een kut line-up is.

Toch verkoopt Pinkpop haast ieder jaar volledig uit, soms zelfs op de dag dat de voorverkoop van start gaat. Zijn er dus zoveel mensen die met tegenzin naar het festival vertrekken? Natuurlijk niet. Pinkpop draait namelijk niet om de muziek of artiesten die er staan. Geloof je me niet? Kijk maar gewoon met mij mee naar de feiten!

Te divers

Ten eerste is het aanbod van Pinkpop heel divers. Waar heel veel festivals die in dezelfde periode als Pinkpop plaatsvinden zich focussen op een bepaalde doelgroep (Graspop voor de metalheads, We Are Electric voor de populaire Electronic, Pitch voor de experimentele Electronic en Best Kept Secret voor liefhebbers van Indie/Alt Pop), pakt Pinkpop gewoon van alles wat. Kijk alleen al naar wat er zondag 4 juni op de Main Stage zal spelen. De dag wordt geopend door Singer/Songwriter Gavin James. Deze wordt opgevolgd door de Alt-Pop van Kodaline en de Nederhop van Broederliefde om daarna te worden afgesloten door Imagine Dragons en Green Day. Dit is divers genoeg om nog maar net aan binnen een 3FM playlist te passen en er zijn maar weinig mensen die graag naar de optredens van alle artiesten die op Nederland’s meest diverse radiostation worden gespeeld willen gaan.

Laag aantal artiesten

Wat daarbij ook niet meehelpt, is het beperkte aanbod van het festival. Ook dit jaar staan er slechts 20 artiesten per dag op het affiche. Voor Graspop zijn dit er gemiddeld 33 per dag en bij het nog niet eens volledig gevulde Best Kept Secret affiche zijn het er gemiddeld ook al 21 per dag. Zelfs Jera On Air heeft momenteel al meer artiesten per dag op zijn programma. Momenteel zijn het er 23 per dag, maar vrijdag komt daar echter nog meer bij. Tel daar nog eens bij op dat van deze festivals alleen Graspop in dezelfde prijscategorie valt als Pinkpop en het begint al best duidelijk te worden dat Pinkpop helemaal niet draait om de muziek.

Het Pinkpop 2016 tijdschema als je alleen artiesten bezoekt waar wij over schrijven.

Even op een rijtje

Ging dat ietsjes te snel? Laat me het na deze analyse nog even duidelijk op een rijtje zetten: Pinkpop biedt van alle genres wel iets, maar zelden genoeg van een bepaalde subcategorie om je dag mee te vullen. In de afbeelding hierboven kun je zien hoe je timetable eruit zou hebben gezien voor Pinkpop 2016 als je alleen naar bands zou zijn gegaan waar wij bij Louder Than Words over schrijven. Als je dus niet zo’n van bent fan bands buiten het alternatieve straatje, was er dus weinig te beleven als je voor de muziek kwam. Je zult echter vergelijkbare patronen krijgen als je dit voor andere muziekstijlen zou doen. Je moet dus een aardig breed muziekpalet hebben om je de hele dag met enkel muziek te vermaken.

Tegelijkertijd krijg je voor het geld dat je aan een Pinkpopticket besteedt, ook nog eens een kleiner aantal bands om uit te kiezen ten opzichte van veel andere festivals. Vanuit geen van deze punten laat de festivalorganisatie dus zien dat het de muziek is die je moet overhalen langs te komen. Andere festivals bieden haast altijd meer artiesten, meer gespecificeerd naar jouw smaak en vaak genoeg nog goedkoper ook.

Waarom toch naar Pinkpop?

Er zijn genoeg redenen om het festival toch te bezoeken. Ten eerste hebben we natuurlijk de nostalgische waarde: het is tenslotte het langst bestaande festival van Nederland. Zonder Pinkpop zouden de andere festivals in de omgeving mogelijk niet bestaan, heel veel bands zouden niet groot zijn geworden en je zou geen flauw idee hebben waar Landgraaf ligt. Met de leeftijd van het festival is het ook logisch dat het de meeste ervaring heeft met een goed festival en dus een goede festivalsfeer opzetten. het is lang een voorbeeld geweest voor andere festivals. Het is dus zo iets als de oude kroeg op de hoek bezoeken. Ze spelen niet meer de hipste muziek en je kunt er geen fancy cocktails krijgen, maar ze tappen daar het beste biertje en je hebt altijd een goed gesprek.

Besteed er de volgende keer dus niet teveel aandacht aan wanneer je de waterval aan klachten en boze of verdrietige emoji op een artikel over Pinkpop ziet. Die mensen hebben het principe van het festival duidelijk niet begrepen. Gelukkig kun jij jezelf ervan verzekeren dat jij dat wel doet. Wil je deze onwetenden hier ook bewust van maken, deel dan vooral dit artikel met ze. Heb je jezelf inmiddels overtuigd dat je misschien toch wel naar Pinkpop 2017 toe wilt, dan zijn er hier nog tickets te koop.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten